szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az ingatlan boom idején becsült 331,5 millió dollárhoz képest 2011 elején már csak 253,1 millóért lehetne eladni a...

Az ingatlan boom idején becsült 331,5 millió dollárhoz képest 2011 elején már csak 253,1 millóért lehetne eladni a mindenkori amerikai elnök, vagyis most Barack Obama munkahelyéül szolgáló Fehér Házat. A kilátások sem jók, legfeljebb stagnálás jöhet még egy-két évig.

Rengeteg pénzbe kerül a hóeltakarítás is
©

A Los Angeles Times szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy ez a kiemelt amerikai ingatlan sem kerülhette el a leértékelődést. Három évvel ezelőtt még sokan fogadtak volna az értéknövekedés lassú folytatódására, de amikor beütött a pénzügyi válság, hirtelen minden megváltozott, az ingatlanos fronton különösen. Azóta meredeken esett a Fehér Ház értéke is, tavaly novemberben négy hét alatt már 4 millió dolláros mínuszt szedett össze.

Kapcsolódó cikkek:

- Mennyit érhet a magyar Parlament épülete?

- Orbán Viktor és a kilakoltatások

- Hol lakik Schmitt Pál?

- Mit kezd Schmitt Pál a Sándor palotával?

Az Obama irodájának és lakásának is helyet adó híres ingatlanban összesen 132 helyiség van: 16 hálószoba, 35 fürdőszoba, az étkezők, a dolgozó szobák, irodák és egyéb szobák, tárolók. Karbantartására és üzemeltetésére milliókat költenek évente.

Vajon mennyibe kerül mindezt kifűteni?
©

A hosszabb távra vonatkozó elemzések ugyanakkor aláhúzzák: az ingatlanpiaci ciklusokat figyelve – és összehasonlítva más befektetési eszközökkel, mint például az arannyal – nem kell aggódni, az ingatlan jól szerepel, úgyhogy a Fehér Ház értéke is a helyére kerülhet középtávon.

A Capitolium is kevesebbet ér, de erről még nincsenek becslések
©

Sokan biztos azt mondják, hogy az arany az igazán jó befektetés. Legfeljebb az elmúlt 8-10 évet figyelembe véve. De 30-35 éves távlatban ez már nem igaz. Az arany még az inflációval számítva sem tartotta az értékét. De ha valaki mondjuk 1980 januárjában átlagáron vett egy házat és 2010 októberében átlagáron eladta, akkor 252 százalékos hasznot tudott elkönyvelni, persze nem számítva a tranzakciós és fenntartási költségeket.

Sokan álmodnak erről Amerikában, de egyre kevesebben engedhetik meg maguknak

Mindez a haszon annak ellenére keletkezett, hogy 2006 óta 20-24 százalékkal csökkentek a házárak az Egyesült Államokban. Mindent összevetve és minden költséget felszámítva – miközben mindvégig a lakásban maradhattunk – ingatlanunk értéke a periódus végén 18,6 százalékkal volt magasabb, mintha az eredetileg befektetett pénzt aranyban tartottuk volna – érvelt az egyik szakértő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!