szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester szerint Devecserben 23 hektáros területet vásárolt meg az önkormányzat a Magyar...

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester szerint Devecserben 23 hektáros területet vásárolt meg az önkormányzat a Magyar Kármentő Alap forrásaiból, a lakóparkban százöt, egyenként 800-1000 négyzetméteres házhelyet alakítottak ki. Eddig 95 károsult döntött úgy, hogy az új lakóparkba költözik. A kivitelezőnek június végéig kell átadnia az egyedi igények szerint készült téglaházakat - tette hozzá.

A polgármester szólt arról is, hogy a városban márciusban kezdődhet a tavaly októberi vörösiszap-ömlésben lakhatatlanná vált házak bontása; a szakértők eddig több mint 240 ingatlant soroltak a bontandóak közé. A munkálatokba helyi vállalkozókat is szeretnének bevonni, a Devecseri Városüzemeltetési Kht. alvállalkozóként pályázott a bontási munkák elvégzésére - mondta Toldi Tamás. Az elbontott házak helyén, várhatóan őszre, ipari parkot létesítenek, amelyet a Torna-patak és a vasút közötti részen alakítanak ki.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A katasztrófa következtében tízen vesztették életüket.

Kárszakértői csoport alakult a vörösiszap-szennyezés miatt kárt szenvedett vállalkozások kárigényeinek vizsgálatára, a munkacsoport eddig 27 vállalkozó igényét mérte fel; a vizsgálatok a tervek szerint január végére befejeződnek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

 Az OKF közlése szerint az időjárás miatt továbbra is folyamatos azoknak az utaknak a karbantartása, amelyeken a külterületekről szállítják a vörösiszapos földet. A kijelölt tárolóhelyekre a hét közepén 5186 köbméter szennyezett anyagot hordtak be.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható. A szálló por napi átlagkoncentrációja Kolontáron és Somlóvásárhelyen az egészségügyi határérték alatt volt, Devecseren az egészségügyi határértéket meghaladta, azonban a tájékoztatási küszöbértéket nem érte el - olvasható a katasztrófavédelem közleményében.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Vörös por száll Devecseren

A közlemény szerint a még nem mentesített külterületről a szél esetenként nagyobb mennyiségű szálló port visz magával.

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Devecser megtelt vörösiszappal

Még mintegy 10 ezer köbméternyi vörösiszapot és szennyezett földet kell elszállítani Devecserből a bontási munkálatok...