szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A nagy épített grillező helyek egyik hátránya, hogy tárcsát, vagy bográcsot nem nagyon lehet elhelyezni rajtuk.

A nagy épített grillező helyek egyik hátránya, hogy tárcsát, vagy bográcsot nem nagyon lehet elhelyezni rajtuk. A kis kövekből kirakott sütögető helyen pedig igencsak nehézkes lenne a grillezés. Szóval úgy is mondhatnánk, hogy multifunkciós helyet fogunk építeni. Lássunk is hozzá:

Hozzávalók:

- 90 darab kisméretű tégla ( 25cm x 12cm x 6.5cm )

- cement, sóder, víz (vagy barkácsüzletekben kapható előre kevert beton)

- betonacél, vagy síkháló

- vasrács (részletek a lenti ábrán)

- samott

- vízüveg

Munkafázisok:

1. Beton-alap elkészítése. Mindenekelőtt a nyársaló alapját kell elkészítenünk, ami betonból fog készülni. Mivel nem fog nagy súlyt tartani, így nincs szükségünk mély alapra, 15 cm-es megteszi. Négy darab 15 cm széles deszkából készítsünk egy négyzet alakú zsalut, a mérete legyen 90x90 cm. Ebbe fogjuk beleönteni a betont. Magának a betonozásnak a részleteit most nem mutatjuk be, aki nem tudja, hogyan kell csinálni, kattintson IDE.

Az alapba lehetőleg síkhálót tegyünk, ha van, de a betonacél is megteszi. Fontos, hogy ne sajnáljuk belőle a vasat, mert az alap elég kicsi, és télen bizony fagyni fog. Ha megmozdul az alap, mozduljon együtt! A kicsi alap előnye, hogy később az egész nyársalót odébb tudjuk majd telepíteni, ha szükséges. Három napig locsolgassuk a betont, majd elbonthatjuk a zsalut. Akinek van ideje, kivárhatja a szokásos 28 napot, mire elkezdi felépíteni a nyársalót, de ekkora súlynál ez teljesen fölösleges, 3 nap után hozzá lehet fogni a munkához.

2. Tűzraktér alja. Miután elbontottuk a zsalut, a deszkákat használjuk fel ismét, ezúttal egy 65 x 65-ös négyzetet alakítsunk ki belőle. Ezt is betonnal kell majd kiöntenünk, ez lesz a tűztér alja. A tűztér aljába egy rácsot fogunk tenni, ami kivehető. A rács fém fogadó keretét bele kell betonoznunk ennek a 65 x 65-ös négyzetnek a közepébe, ahogy a lenti ábra is mutatja.

A vasrácsot mindenki elkészítheti saját maga, mindössze némi szögacél, és betonvas kell hozzá, meg persze egy hegesztőgép. Mi készen vásároltuk egy barkácsüzletben, 1200 forint volt. Lehetőleg egy fóliára tegyük a négyzet alakú zsalunkat, illetve a közepére a rács fogadó keretét, és be is önthetjük, hadd szilárduljon, amíg a nyársaló többi részét készítjük.

3. Nyársaló felépítése. Ha mindezzel megvagyunk, elkezdhetjük felépíteni a nyársalót. Az alábbi ábrának megfelelően rakjuk le az első sort:


Fontos, hogy 1 cm-es fugákat hagyjunk a téglák között, ugyanis így jön ki a 90 cm-es táv. Amint látható, egy kis ajtót hagytunk a legalsó sorban. Ezt a tisztító nyílást fél téglákkal is megoldhatjuk, de az ábrán látható befordítással is. A következő sort kötésben tegyük, ezen az ábrán látható a rakási mód, valamint a két sor együtt.


A következő soroknál már ne hagyjunk ki téglákat, 7 tégla magasságig építsük fel a nyársalót. Így fog kinézni, ha készen vagyunk:


Ezzel elértük a nyársaló végleges magasságát, ami 1 cm-es fugákkal számolva körülbelül 50-52 cm lesz. (Függően az alap talajszint feletti magasságától.) Ez a magasság tökéletesen kényelmes nyársaláshoz, ülve ugyanis jól meg tudjuk támasztani a nyársat, nem kell egész végig a levegőben tartanunk. Mivel a tűztér alja meg lesz emelve, így azt az általános problémát is elkerüljük, hogy a tartási szög miatt a nyárs elején lévő dolgok megégnek, míg a hátrébb helyezett húsok nyersek maradnak. Vagyis egyenletesen fognak sülni a nyársra tűzött ételek. Az 50 cm-es magasság ideális abban az esetben is, ha tárcsán, vagy grillrácson szeretnénk elkészíteni valamit, ugyanis egy átlagos magasságú széken ülve kényelmesen hozzá férünk a rácshoz. Bográcsozáshoz szintén ideális magasság, alig kell hajolni.

Miután elkészült a fal, a megmaradt téglákat az ábra szerint állítsuk bele a nyársalóba, és cementhabarccsal rögzítsük. Átlátszóvá tettük a többi téglát, hogy egyértelmű legyen, hová kell állítani őket.


Az állított téglákra fog kerülni a tűztér alja, amit már kiöntöttünk a zsaluba. Még ne tegyük bele, jó, ha egy hetet hagyjuk állni a zsaluban, locsolgatjuk, és csak ezután emeljük bele a nyársalóba. Ezáltal a tűztér alja körülbelül 30-35 cm-es magasságba kerül, azaz mindössze 15-20 cm-re a nyársaló szélétől. Ez a magasság ideális, ugyanis nem tűzön sütjük a húst, hanem parázson!

Ezt követően belekerül a rács a fogadó keretbe, és a kész nyársalónk így fog kinézni:


Az alsó tisztító nyílásnak, és a tűztér alján lévő rácsnak a tisztításon kívül egyik fontos szerepe még, hogy általuk a tűz folyamatosan kap oxigént, így nagyon jó minőségű parazsat tudunk csinálni.

Ha mindezzel megvagyunk, már csak vízüveg és samott keverékével kell kikennünk a tűzteret, amivel megakadályozzuk, hogy a hő kiégesse a téglák közül a cementet, és széthulljon a nyársaló. Sokan már a cementhabarcsba is kevernek samottot, ami nem rossz megoldás, de ha a tűzteret teljesen kikenjük, nem lehet baj. Ezen az ábrán kék színnel jelöljük, hová kell kenni a vízüveg és samott keverékét:


Költségek:

- kisméretű bontott tégla (építőanyag kereskedőtől): 30-40 forint/darab = 2700 Ft

- betonacél vagy síkháló (utóbbi 50x50-es lyukkiosztású, 1000x2000 mm-es) = 2000-2500 Ft

- cement (1 zsák) = 1500 Ft

- vízüveg és samott: nem kell egy egész zsákkal, ha valahol találunk kimaradva, azzal járunk a legjobban

Össszesen: 7840 Ft.

Az így elkészült nyársaló-, grillező hely nem csak esztétikus és tartós, de rendkívül praktikus is. Valamint az sem utolsó szempont, hogy saját kezünk munkáját dicséri, amire joggal lehetünk büszkék.

(via Épitési Portál

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!