szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Inocenta Hernandez egy reggel arra ébredt, hogy az ágya alatt egy óriási lyuk tátong a padlón.

Inocenta Hernandez egy reggel arra ébredt, hogy az ágya alatt egy óriási lyuk tátong a padlón. A három méter átmérőjű, 12 méter mély, sötét szörnyetegnek látszó féreglyuk valójában egy jól ismert természeti jelenség, amely igen gyakori Guatemalában.

A jelenség akkor jön létre, ha a talajfelszín alatti karsztkőzet (mészkő v. dolomit) az esővíz hatására meggyengül és a kőzet repedésein át bejutó és leszivárgó víz kisebb-nagyobb barlangokat váj. A beomlás szabályosan kerek alakja a hirtelen nyomáskülönbség miatt jön létre - állítják tudósok.

A latin-amerikai ország fővárosában a sűrű esőzés mellett az elmaradott csatornarendszer is hozzájárult az alábbi képen látható katasztrófáért. 2010 júniusában egy háromemeletes épület tűnt el ebben a 60 méter mély víznyelőben.

Az alábbi képen egy 100 méter mély víznyelő látható, amely közel egy tucat házat nyelt el Guatemalavárosban, három embert halálát okozva. Mivel a hirtelen lezúduló esővízet az elavult csatornahálózat nem volt képes elvezetni, a nagy tömegű víz szétvájta a földfelszínt. Így az beszakadt a karsztkőzetekben korábban kialakult barlangos víztározóba.

Az Egyesült Államokban is gyakoriak a spontán víznyelők. Az alábbi képen egy 1981 májusában keletkezett lyuk látható, amely először egy platánfát nyelt el, majd órákkal később egy családi házat, öt autót, végül egy egész parkolót és a városi uszoda nagy részét is. Orlando városának Winter Park nevű kerületében végül egy futballpálya méretű szakadék tátongott, de személyi sérülés nem történt.

A jelenség Európában sem ismeretlen. 2003 novemberében Lisszabonban a központi pályaudvar környékén az álló busz előtt megnyílt a föld. Szerencsére a sofőr egyedül ült a buszban és sikerült kimenekülnie, mielőtt a jármű fejreállt a 30 méter mély lyukban.

{via Life Gallery / Wikipedia }

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Díszpolgári címmel köszönte meg Mészáros Lőrincnek Eszék, hogy jobb lett a foci

Díszpolgári címmel köszönte meg Mészáros Lőrincnek Eszék, hogy jobb lett a foci