szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az egész Európában folyamatosan emelkedő zöldség- és gyümölcsárak egyre több nyugat-európai − elsősorban osztrák és...

Az egész Európában folyamatosan emelkedő zöldség- és gyümölcsárak egyre több nyugat-európai − elsősorban osztrák és német − vállalkozó fantáziáját is megmozgatják. Az elmúlt hónapokban közülük sokan döntöttek úgy, hogy Nyugat-Magyarországon vásárolnak birtokot, és ott az esetek többségében hazai munkaerő bevonásával vágnak neki a gazdálkodásnak - írta a Napi Gazdaság.

©

Miután földet nem tudnak venni, és általában akkora területre nincs is szükség, a legnépszerűbbek a határ közeli, olcsó, belterületi romos házak, nemritkán több ezer négyzetméteres kerttel. Ide gyümölcsfákat telepítenek, de készülnek fóliasátrak, sőt fűthető üvegházak is. Az új tulajdonosok között sok az odahaza is termeléssel foglalkozó gazda, de arra is van példa, hogy kereskedők vágnak bele a gazdálkodásba.

A térség ingatlanközvetítői szerint a szóban forgó ingatlanok iránt a kereslet az év eddig eltelt részében mintegy 30-35 százalékkal nőtt. Ez − különösen a frekventált területeken − megállította a korábbi időszakra jellemző árcsökkenést, sőt néhol már emelkedés is tapasztalható.

©

Maróthy Sándor, a Maróthy és Társai Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa a lapnak nyilatkozva elmondta, a legnagyobb mértékű keresletnövekedést Soprontól a Kőszegi-hegységig, illetve Szombathelytől a hármas határig tapasztalták. A vevők a határtól nagyjából 15-20 kilométer távolságig, kizárólag kis falvakban, 8-10 millió forint körül megvásárolható, nagy kerettel rendelkező ingatlanokat keresik. Sok vásárló figyelembe veszi a talaj adottságait, a terület fekvését, fagyveszélyességét.

Az elmúlt hónapokban nagyjából háromszor annyi ilyen ingatlant adtak el, mint tavaly vagy tavalyelőtt − tette hozzá Maróthy. A folyamat jó néhány településen stabilizálta az árakat, a kínálat még ma is jelentős, arról nem beszélve, hogy újabb eladó ingatlanok jelennek meg a piacon. Az utóbbi hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy egy-egy alkalmi vétel miatt a vevők a határtól már nagyobb távolságra is hajlandók elmenni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!