szerző:
hvg.hu

Egy száz négyzetméteres családi ház esetében egy éve még 2 millió forintra becsülték a szokásosan bele nem számított költségeket.

Nagyjából 1 millió forinttal, minimumáron 2.614.000 forintra emelkedett azon kiadások összege, melyet az építkezők rendszeresen kihagynak az előzetes kalkulációból – írta a Maradok a pénzemnél blog. A blog a saját és a Házépítők csoport tapasztalatai alapján készített infografikákat, melyekből tételesen kiderül, hogyan jöhet össze egy a tervezettnél átlagosan 3 millió forinttal drágább építkezés.

Érdekes módon már a tervezési szakasz kapcsán összeállhat egy több mint 1,6 milliós többletköltség; az építtetők kb. 350 ezer forinttal kevesebbel számolnak az építészeti tervnél, 150 ezerrel kevesebbel a felelős műszaki ellenőr díjazásánál, de alulbecsülik a tervezői művezetés, az épületgépészeti terv és a villamossági terv költségét is.

A közművesítés esetén több mint félmilliós pluszköltség szokott jelentkezni, melyből a legnagyobb tétel a villanybekötés, ahol átlagosan 150 ezer forinttal lesz magasabb a számla a vártnál. Ugyanennyivel szerepel a listán a zsaluanyag, illetve a bankköltség és értékbecslés is, de a sitt elszállításánál is rendszeresen 100 ezer forinttal kalkulálnak alul a megrendelők.

Többletköltséget jelenthet 2021-től az is, hogy a csok új szabályai szerint az akkor épülő házaknak még korszerűbbeknek kell lenniük, és legalább 25 százalékos mennyiségben megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Viszik a csokot, mint a cukrot

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a pénzintézetek többségénél, miután a kormány március közepétől könnyített a feltételeken - derül ki a kereskedelmi bankok MTI kérdéseire adott válaszaiból.