szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két párizsi lakástulajdonos támadta meg a francia szabályozást, ami alapján megbírságolták őket. A párizsi polgármester szerint fordulópont történt az Európai Bíróságon.

„A hosszú távú bérlakáshiány leküzdése olyan közérdekből fakadó nyomós ok, ami igazolja az ilyen jogszabályok meghozatalát” – jelentette ki az Európai Bíróság. A testület elutasította azoknak a párizsi lakástulajdonosoknak a keresetét, akik azt a helyi szabályozást támadták meg, amely alapján megbírságolták őket, mert a város engedélye nélkül adták ki rövid távra az apartmanjaikat. A bíróság szerint a francia szabályozás összhangban áll az uniós joggal – jelentette a France24.

Huszonkét európai város szövetkezett arra, hogy szigorúbb szabályok közé szorítsa az Airbnb-t és más hasonló rövid távú bérleti platformokat, mivel szerintük szállodákká változtatják a lakóhelyeket, és ezzel nagyban hozzájárulnak az ingatlanárak emelkedéséhez.

„Ez a sok város által várt győzelem fordulópont jelent a rövid távú bérbeadás megregulázásában, és komoly lépés a mindenkit megillető lakhatáshoz való jog megvalósulása felé” – reagált a döntésre a Twitteren Anne Hidalgo párizsi polgármester.

Magyarországon július közepén fogadta el a parlament a rövid távú lakáskiadást szabályozó törvényt, ami az önkormányzatok hatáskörébe tolja a kérdést. Az önkormányzatok egyelőre mérlegelik, milyen módszerekkel szabályozzák az ágazatot, ehhez számos szempontot kell figyelembe venniük: vasszigor, kifehérítés, közteherviselés, a turizmus, a lakhatás, az együttélés kultúrája.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerdán visszavonják a budapesti maszkszabályokat

Szerdán visszavonják a budapesti maszkszabályokat

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

Kásler újabb kórházakat jelölt ki a koronavírusos betegek kezelésére

Kásler újabb kórházakat jelölt ki a koronavírusos betegek kezelésére