szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén a legnépszerűbbek a csok-hoz kapcsolódó államilag támogatott hitelkonstrukciók lehetnek, illetve élénk érdeklődés várható a babaváró kölcsön iránt is.

További 10-15 százalékos növekedést vár éves szinten a Duna House Pénzügyek a lakáshitelek piacán az aktív ingatlanpiac, a kitartó és több szegmensben emelkedő ingatlanárak, illetve a kedvező hitelfelvételi lehetőségeknek köszönhetően.

A közlemény alapján az idén a legnépszerűbbek a csok-hoz kapcsolódó államilag támogatott hitelkonstrukciók lehetnek, illetve élénk érdeklődés várható a babaváró kölcsön iránt is.

A szervezet elemzése szerint a klasszikus lakáshitelek piacának növekedése mellett, várakozásaik szerint, a február elsejétől elérhető otthonfelújítási hitelek további 150-200 milliárd forint növekményt hozhatnak az idén.

A tényadatok és a Duna House Pénzügyek márciusi becslése alapján az első negyedévben a magyar lakosság 220,5 milliárd forint lakáscélú hitelt vett fel. Ez ugyan 9 százalékkal kevesebb az előző év ugyanezen időszakához képest, azonban havi bontásban látható, hogy a gyengébb január és február után márciusban már berobbant a hitelezés, amelyet az ingatlanpiacon érzékelhető felfokozott kereslet és így a megugró tranzakciószámok okoztak.

Közölték, márciustól már erős, jelentős növekedés tapasztalható, ami a várakozás szerint a második negyedévben is megmarad. Ennek az is oka, hogy a lakáspiaci kereslet és forgalomnövekedéshez képest kicsit elhúzódott a hitelpiaci növekedés, így a nagyon erős év eleji lakáspiaci számok a mostani hónapokban fognak jelentkezni a hitelpiaci mutatókban.

A közlemény emlékeztet, hogy a jegybank adatai szerint tavaly 928,22 milliárd forint jelzálogcélú hitel realizálódott, a legerősebb a harmadik negyedév volt, mintegy 244 milliárd forinttal.

Az elemzés kitér arra is, hogy a piaci változások hatására várhatóan emelkednek a kamatszintek. Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője szerint a 10 éves kamatok emelkedésével nem számítanak azonnali jelentős változásra a lakáscélú hiteleknél, mindemellett érdemes gyorsabb döntéseket hozni azon ügyfeleknek, akik a jelenlegi kamatszintet szeretnék kihasználni. Úgy vélte, a trend egyértelműen a növekedés irányába mutat.

Hozzátette, ugyanakkor az is igaz, hogy egyrészt még továbbra is támogató környezettel és kedvező lehetőséggel találkozhatnak a most hitelt felvenni szándékozók, másrészt az államilag támogatott hitelek konstrukciójában továbbra sincs változás, így nagyon sokan élhetnek a garantált, végig fix 3 százalékos kamatozású hitelekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!