szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több ezer éve használja az emberiség a téglát, amelynek a történetében nem csak az hozott újdonságot, hogy gépesítették a gyártását. Az is számít, milyen az alakja.

Bármilyen falak között is éljünk, elvárás az, hogy kiszűrje a külvilág zajait és hőingadozását. Az elmúlt időszakban ez utóbbi kapott nagyobb hangsúlyt, ám egy hatékonyabb hőszigetelés nem csak a környezeti ártalmak csökkentéséhez járul hozzá azzal, hogy kevesebbet fordítunk fűtésre, de a költségeink csökkentéséhez is. A fal megfelelő hőszigetelése nem mellékes, hiszen az épületek hőveszteségének egyharmada a falakon keresztül áramlik.

A hőszigetelést biztosító anyagok mellett a hőáramlást maga az építőanyag tulajdonságai is meghatározzák. A családi házaknál a legelterjedtebb falazóanyagnak számító kiégetett tégláknál sincs ez másképp, a gépesítés mellett ez határozta meg az építőanyag fejlődését.

Az innovációt a tégla egy „rossz” tulajdonsága határozta meg: kötőanyagok nélkül nehéz volt dolgozni vele. Márpedig a hő kiszökése történhet az úgynevezett hőhidakon keresztül, ezek jellemzően olyan helyeken alakulnak ki, ahol eltérő, így eltérő hővezető tulajdonsággal rendelkező anyagok találkoznak a falban, ilyenkor a hő a jobb hővezetőn keresztül „próbál” kiszökni. A téglafal esetében ilyen, rosszabb hőtartó anyag a habarcs, akár vastagsága, akár egyenetlensége, akár hézagossága is problémát okozhat, a nem megfelelő habarcsozás ráadásul a hangszigetelést is rontja. Adódik tehát a megoldás: minél kisebb felületet foglaljon el a habarcs. Ehhez természetesen jó tulajdonságokkal rendelkező habarcsanyagra is szükség van, hiszen a terítés hibái miatt romolhat az épületszerkezet szilárdsága is. Léteznek azonban már ragasztóhabos fugák is, amelyek nagyobb szilárdságuk mellett még kevesebb helyet foglalnak a téglasorok között.

A másik megoldás természetesen a minél nagyobb méretű tégla – itt azonban egy másik problémát kell kezelni. A hagyományos, tömör tégla méretét nem lehetett a végtelenségig növelni, hiszen az óriási tömeget is jelentene, ráadásul feleslegesen: tény ugyan, hogy a tömörség kiválóbb hőtartást eredményez, ez azonban egyáltalán nem garancia a jobb hőszigetelésre. A megoldás az üreges tégla, amelyről azt gondolnánk, a modern idők terméke, ám valójában már a 19. században is ismert volt ez a technológia. Ehhez egy húsdarálószerű eszköz, a csigaprés fejlesztése kellett, ezen át vezetik a még nedves alapanyagot, az üreges massza szalagját aztán gépsor vágja méretre, ezt követi a szárítás, majd a kiégetés. Az alapanyag a modern kerámiatégláknál is agyag és víz, ám ehhez többféle anyagot tesznek, amelyek a kemencében elégnek, így növelik a késztermék porózusságát.

A trükk tehát a tégla, pontosabban ma már vázkerámia néven emlegetett építőelem alakjában és belső üregei formájában van. A bordák közötti üregek akár a falazóelem térfogatának kétharmadát is kitehetik, ezen belül számít a bordázat alakja is. A kisebb-nagyobb, az elem oldalaira párhuzamos bordázat helyett ma már léteznek más kialakítású belső részek is, itt a hőnek hosszabb utat kell megtennie, ami javítja a hőszigetelő képességet. Nem is kis mértékben: egy K- vagy X-alakú elrendezéssel például másfélszer hosszabb az út, így ennyivel jobb a hőszigetelő képesség is. Léteznek ugyanakkor thermotéglák is, itt az üregeket kőzetgyapottal töltik ki, ez belső hőszigetelőként szolgál.

Nem csak a belső üregek, de a váz külső héjának szerkezete is fontos. A kerámiák felülete általában érdes, emellett formai megoldásokkal igyekeznek a habarcson túl is erősíteni a téglák kapcsolódását. Korábban alkalmaztak habarcstáskás vázakat, itt a rögzítés elsősorban függőlegesen történt, de léteznek a padlólapok illesztéséhez hasonló, úgynevezett nútféderes vázak is – a cél mindkét esetben a habarcsanyag minimalizálása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!