szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Megtalálták a hírhedt karibi kalóz, Feketeszakáll kilencszáz kilogrammos hajóágyúját.

Megtalálták a hírhedt karibi kalóz, Feketeszakáll kilencszáz kilogrammos hajóágyúját. A hajóroncs majdnem háromszáz évig feküdt az észak-karolinai partoknál lévő hullámsírjban.

A 2,4 méteres ágyút szerdán emelték ki az óceánból a rettegett kalóz Anna királyné bosszúja (Queen Anne's Revenge) nevű leghíresebb hajójáról elnevezett mentési akció során. Az 1997 óta tartó munkálatok célja, hogy kimentsék az elsüllyedt árbocos kincseit.

A kiemelés után az ágyút az észak-karolinai Beaufortban működő Tengeri Múzeum előtt állították ki, majd megkezdték a laboratóriumi vizsgálatokat a további tanulmányozás céljából. A 900 kilogrammos leletet jelenleg az évszázadok alatt rárakódott cementszerű homok-, só-, és kagylópáncél öleli körbe. Évekbe telhet, mire a kutatók pontosan meg tudják állapítani, hogy az ágyú mellett, mit rejt még a különleges védőburok. 

Feketeszakáll, alias Edward Teach angol kalóz (1680-1718) nevét az egész karibi térségben és az Atlanti-óceán nyugati részén is rettegték a 18. század elején. Leghíresebb hajója 1718-ban futott zátonyra és süllyedt el Észak-Karolina partjainál.  

A harminc méter hosszú háromárbocos hajón 150-200 fős legénység szolgált és eredetileg francia rabszolgaszállító volt. Feketeszakáll 1717-ben foglalta el az akkor még La Concorde nevű hajót, amelyet Anna királyné bosszújának keresztelt át.

Roncsait 1996-ban fedezték fel. 2009 októberében már felszínre hoztak egy horgonyt a közeléből, amely valószínűleg a kalózflotta vitorlásai, illetve a part és az árbocos között kisebb tárgyakat szállító csónaké lehetett.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!