szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Érdemes vigyázni a laptopot használó férfiaknak, ha wi-fin keresztül osztják meg az otthoni internetkapcsolatot.

Érdemes vigyázni a laptopot használó férfiaknak, ha wi-fin keresztül osztják meg az otthoni internetkapcsolatot. A laptop károsíthatja a hímivarsejteket és azok DNS állományát, de ez még nem bizonyított - olvasható a Fertility and Sterility című folyóirat novemberi számában megjelent tanulmányban.

 

A vezeték nélküli kommunikáció során kibocsátott elektromágneses sugárzás feltehetően ártalmas az ondósejtekre - állítja a tanulmány a hvg.hu szerint. Az argentin és amerikai szakemberekből álló kutatócsoport 29 egészséges, 26 és 45 éves kor közötti férfitől vett mintákat. Minden egyes donor hímivarsejtjeit két próbának vetették alá: egy részüket egy vezeték nélküli internethez csatlakozó laptop közvetlen közelében, másik részüket pedig a számítógéptől távol helyezték el. A kutatók ezután négy órán keresztül interneteztek a laptopon.

 

©

Az eredmények szerint a készüléknél elhelyezett spermiumok 25 százaléka hagyta abba a mozgást, és 9 százalékuknak károsodott a DNS-állománya. Ezzel ellentétben az azonos hőmérsékletű környezetben, de a készüléktől távolra rakott hímivarsejteknek csupán a 14 százaléka állt le, és 3 százalékának károsodott a DNS-e.

A kutató hozzátette, hogy mivel a vizsgálatot mesterséges körülmények között végezték, ezért az eredmények nem szükségszerűen érvényesek a való életre is. A szakember szerint további vizsgálatokra lesz szükség a mostani eredmények megerősítéséhez.

"Jelenleg nem tudjuk, hogy ezt a hatást az összes vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódó laptop kiváltja-e, vagy bizonyos használati feltételek felerősítik a folyamatot" - idézte a tanulmányt vezető Conrado Avendanot a The Daily Telegraph.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

A kormány ma dönt, megnéztük, mire számíthatunk a járványadatok alapján

A kormány ma dönt, megnéztük, mire számíthatunk a járványadatok alapján

Dibusz a Juventus elleni vereségről: Ez egy minitragédia

Dibusz a Juventus elleni vereségről: Ez egy minitragédia