szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elképesztő hatást vált ki egy videó az emberből, ha ugyanis végignézzük, utána másodpercekig hallucinálni fogunk, és hullámozni kezdenek a körülöttünk lévő tárgyak. A videó megtekintése epilepsziás betegeknek, és villogó fényre érzékenyeknek nem ajánlott!

A The Illusion Lab nevű, optikai csalódást keltő filmeket készítő társaság által feltöltött videó megdöbbentő hatást vált ki az emberekből.

A feladat egyszerű: a videó elindítása után végig a képernyő közepén megjelenő betűkre kell koncentrálni és felolvasni azokat, ezalatt koncentrikus köröket vetítenek, amelyek folyamatosan mozognak.

A kétperces videó után oldalt tekintve azt tapasztaljuk, hogy a körülöttünk lévő tárgyak mozogni kezdenek, mintha elfolynának.

A hatást "vízesés-effektusnak", vagy "mozgási utóhatásnak" nevezik, amely akkor jön létre, ha hosszan nézünk egy bizonyos irányú mozgást. A jelenséget először 1834-ben írta le Robert Adams nevű férfi, aki azt vette észre, hogy miután egy vízesést bámult egy ideig Skóciában, oldalt tekintve úgy tűnt számára, a part felfele mozog.

Az illúzió azért jön létre, mert azok az agysejtek, amelyek az egy bizonyos irányú mozgást figyelik, elfáradnak a hosszas nézelődésben, és amikor oldalt tekintünk, a másik irányú mozgást érzékelő agysejtek aktívabbak. Az alább látható videóban viszont annyiféle irányú mozgást nézünk hosszú ideig, hogy a vízesés-effektus megsokszorozódik és minden irányba mozogni látjuk az álló tárgyakat.

Figyelem, a videó megtekintése epilepsziás betegeknek, és villogó fényre érzékenyeknek nem ajánlott!

Reklámban nevette ki a kormány sportmániáját a Paramount

Reklámban nevette ki a kormány sportmániáját a Paramount

Világgazdasági kilátások: elhúzódó kilábalás, vakcinában reménykedve

Világgazdasági kilátások: elhúzódó kilábalás, vakcinában reménykedve

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés