szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két évtizedes kutatások eredményeként a Hubble űrteleszkóp segítségével fedezték fel egy szupernóva falánk társcsillagát, amelynek telhetetlensége okozta a felrobbant nap vesztét.

A szupernóva egy a Napnál nagyobb tömegű csillag végső, nagy robbanása. Az asztronómusok becslése szerint másodpercenként robban fel egy-egy csillag valahol a világegyetemben, bár a szupernóva-képződés mechanizmusát mindmáig nem sikerült pontosan megismerni - olvasható a PhysOrg portálon.

A 11 millió fényévnyire lévő SN 1993J katalógusjelű szupernóvát a Nagy Medve-csillagképben, a Messier-81 galaxisban fedezték fel 1993. március 28-án. Ez volt a 20. században felfedezett szupernóvák között a második legfényesebb. Az SN 1993J a ritka, IIb típusú szupernóvákhoz tartozik, amelyek lényegesen kevesebb hidrogént tartalmaznak, mint az átlagos szupernóvák.

Az elmúlt 21 évben az asztrofizikusok a társcsillag után kutattak, mivel feltételezték, hogy SN 1993J egy bináris rendszer tagja volt, az általánosan elfogadott elméletek szerint pedig az ilyen párosok esetében a két csillag kölcsönhatása okozza a szupernóva-robbanást.

A Hawaii-szigeteken, a Mauna Kea-csúcson működő Keck Obszervatóriumban végzett vizsgálatok azt sugallták, hogy a feltételezett társcsillag erős ibolyántúli sugárzást bocsát ki. Mivel azonban a szupernóva környezete túlzsúfolt volt, a kutatók nem lehettek biztosak abban, hogy valóban a keresett csillag sugárzását mérik-e. Végül a Hubble-űrteleszkóp UV-tartományban készített felvételei segítségével sikerült felfedezni a rejtőzködő társcsillagot.

"A legfőbb nehézséget az okozta, hogy nehéz volt megfigyelni a szupernóvához képest halovány társcsillagot" - közölte a tanulmány vezető szerzője, Ori Fox, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) asztronómusa. Alex Filippenko, az egyetem professzora a kozmikus bűnügy forgatókönyvéról azt mondta, hogy a társcsillag elszipkázta a hidrogén javarészét, ami a főcsillag robbanásához vezetett.

"Olyan ez, mint egy bűnügyi nyomozás, amikor a nyomok, bizonyítékok hosszadalmas, aprólékos elemzésével sikerül azonosítani a rablót" - hangsúlyozta Filippenko. A kutatócsoport reményei szerint további vizsgálatok segítenek jobban megérteni a kettős rendszerek társcsillagainak tulajdonságait, valamint azt, hogy miként alakulnak ki a szupernóvák különböző típusai.

Az amerikai kutatók felfedezésüket az Astrophysical Journal folyóiratban ismertetik.

Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Későbbre tették a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, hogy már nézők is lehessenek

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél