szerző:
hvg.hu

Egyszerű, olcsó és hatásos, tartják a Pfizer gyógyszergyártó cég által kifejlesztett új fogamzásgátlóról, amely a Sayana Press nevet kapta. Az új készítmény 13 hétre garantál védelmet mindössze egy dolláros áron. Afrikai nőknek fejlesztették ki.

A Sayana Presst kifejezetten az afrikai nők számára fejlesztették ki, akiknek nem áll módjukban naponta bevenni egy jóval drágább fogamzásgátló kapszulát.

Az injekció formában kapható hatóanyagot ráadásul elődeivel ellentétben nem kell izomba beadni, elég a bőr alá befecskendezni – írja az RFI. A szer nem rendelkezik semmilyen más mellékhatással, mint rokonai, és minimális felügyelet mellett bárki beadhatja magának otthon a programban dolgozó 2500 orvos véleménye szerint.

A Pfizer, a Gates Alapítvány és a Children’s Investment Fund Foundation közös projektje keretében az új vakcinát 6000 női résztvevőn tesztelték eredményesen, akiknek ráadásul negyede semmilyen fogamzásgátlót nem használt korábban. A fekete kontinensen átlagosan a nők 26 százaléka fér hozzá fogamzásgátló szerekhez, ezen változtatna a hamarosan afrikai országok tucatjaiban forgalmazott Sayana Press. 

A Family Planning 2020 egyesület szerint „a családtervezés lehetőségének kiterjesztése idén 77 millió nem kívánt terhességet előzött meg a 2012-es 75 millióhoz képest, ami 125 000 anyát és 24 millió abortuszt érint a 2012-es 23 millió helyett".