szerző:
MTI

A szokásosnál akár fél évvel korábban is kimutatható a melanóma, a bőrrák legveszélyesebb változata egy új technológiával, amit tajvani tudósok fejlesztettek ki.

A beavatkozással nem járó vizsgálat nagy sebességű, nagy felbontású, úgynevezett optikai koherencia tomográfiás szkenner segítségével történik. A fejlesztők azt remélik, hogy 2017-re a módszer megkapja a jóváhagyást, és bekerülhet a klinikai gyakorlatba.

A rák diagnózisa elsődlegesen a sejtek és szövetek megfigyelésén alapul, így lehet hasznos a korai felismerésben a szkenneres eljárás – magyarázta Sun Csia-tung, a Tajvani Nemzeti Egyetem kórházának patológiai osztályán dolgozó orvos. Hozzátette: ha endoszkóppal kombinálják, más betegségeket, egyebek mellett a bélrákot is idejében észre lehet vele venni.

Az új technológia a szervezet szöveteiről és a vérsejtjeiről készít dinamikus képeket nagy sebességgel, ezzel segíti az orvosokat, hogy szövetmintavétel, vagyis biopszia nélkül állítsák fel a csaknem 90 százalékos találati arányú diagnózist – magyarázta Huang Seng-lung, az egyetem villamosmérnöki karának professzora, aki azt is elmondta: a diagnózis is sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a biopszia után, amikor akár egy napot is várni kell az eredményre.

A több mint egy évtizede kezdődött kutatás eredményeit az ország oktatókórházaiban tesztelték: többnyire bőrrák kimutatására használták.