szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Drónokkal és 3D nyomtatással javítja hatékonyságát az EasyJet légitársaság, amely mindkét eszközt a gépek karbantartásánál veszi igénybe.

Sikeresen lezajlottak a lézerrel felszerelt drónos repülőgép-átvizsgálási tesztek, az eljárást egy éven belül rendszeresítik - jelentette be az EasyJet. A tapasztalatok szerint ezzel az eljárással gyorsabban átvizsgálhatók a gépek, így hamarabb üzembe lehet őket állítani.

A drónos átvizsgálás lényege, hogy a drónra szerelt kamera egy okosszemüveggel van összeköttetésben, az élő képet a karbantartás helyszínéről a központba sugározza. A képen megjelölhetők a gép hibás részei, így a mérnökök gyorsabban tudják megszervezni a javítást.

Emellett a lézer sokkal pontosabban és gyorsabban tudja a gépet átvizsgálni, mint az ember. Számítások szerint a karbantartás 75 százalékkal gyorsabb lehet a mostaninál. A tervek szerint a drónokat tíz európai bázison használják majd.

A hatékonyabb gépjavítás érdekében az EasyJet vizsgálja azt is, hogy a 3D nyomtatást miként lehet felhasználni.

A jelenlegi kutatások a kabin egyes elemeinek, így a kartámaszok, felhajtható asztalok, árnyékolók újragyártására terjednek ki, a légitársaság már több gyártóval is tárgyalásokat folytat. Az easyJet azért szeretné bevezetni ezt a technológiát, mert így hamarabb le tudják gyártani a megfelelő alkatrészeket.

A francia Safran alkatrészgyártóval a technológia szélesebb körű bevezetését is vizsgálják, mivel a gép fő alkatrészeinek legyártása és szállítása a mostani két év helyett pár hét alatt megoldható lenne. Az Airbusszal közösen a diszkonttársaság megállapodott arról, hogy a már meglévő üzenetküldő (ACARS) rendszeren keresztül valós idejű technikai adatokat továbbítanak, így a műszaki hibát meg tudják előzni.

Caroly McCall, az easyJet vezérigazgatója az eseményen azt mondta, egy évvel ezelőtt azzal a céllal kezdték meg az új eljárások tesztelését, hogy a flottát hatékonyabban és biztonságosabban tudják üzemeltetni.

Hozzátette, húsz évvel ezelőtt, amikor megalapították a társaságot, alapjában változtatták meg az emberek utazási szokásait, most pedig a csúcstechnológia használatával próbálnak olyan újításokat bevezetni, mint amilyen újdonság egykor a diszkontmodell volt a repülésben.

Az 1995-ben alapított angol EasyJet 750 útvonalon repül 31 ország 130 célállomására 230 gépes flottájával. Éves utasszámuk 2014-ben 66 millió volt. Az előző évet 4,5 milliárd angol font árbevétel mellett 450 millió font adózott nyereséggel zárta a cég.

A tankerület szerint nem igaz, hogy lemondtak az épületről, ami pár napig a FreeSZFE-é volt

A tankerület szerint nem igaz, hogy lemondtak az épületről, ami pár napig a FreeSZFE-é volt

Kivágták a nádat Vecsésen, elnémult a madárdalos környék

Kivágták a nádat Vecsésen, elnémult a madárdalos környék

Akadoznak a Vodafone szolgáltatásai Zuglóban

Akadoznak a Vodafone szolgáltatásai Zuglóban