szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdán tíz óra után, de különösen az éjfélt követő néhány órában ígérkezik különösen látványosnak az idei Perseida-csillaghullás, a Perseidák nevű meteorraj szokásos augusztus 12-13-i csúcsaktivitása.

"Ma a Föld 110 ezer kilométer per órás sebességgel áthalad a naprendszernek azon térrészébe, ahol a Swift-Tuttle nevű üstökös beszennyezte porával a térrészt. Ezeket a porszemeket ütközéskor a Föld felsöpri magával, és a földi légkörben ezek felizzanak, majd fénylő csíkokként látszanak" - mondta el Kiss László csillagász, az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A legnagyobb aktivitás este tíz óra után, különösen éjfél tájban és az éjszaka második felében várható. Ekkor 2-3 percenként fél-egy másodpercig feltűnő fénycsíkokat lehet majd látni. A csillagász szerint a megfigyeléshez érdemes a lehető legkevésbé fényszennyezett helyet keresni, magas házak tetejét, sötét tisztásokat, Budapesten már a Normafáról vagy a Hármashatár-hegyről is jól megfigyelhető lesz a jelenség, kisebb városokban pedig érdemes a település szélére menni.

A csillágász azt is elmondta, hogy most azért is nagyon jól megfigyelhető a jelenség, mert nem lesz az égen fényes telihold. "Jövő nyáron nem lesz ilyen kedvező a helyzet, ahogy tavaly sem volt" - tett hozzá.

©

Bár a raj szerdán tetőzik, a hét végéig sok hullócsillagot lehet majd látni, a Perseidából és egyéb rajokból is hullanak majd meteorok.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét, a Perseidák elnevezés innen eredeztethető.

A Perseidákat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, a rómaiak által halálra kínzott ókeresztény mártír után, akinek ünnepnapját augusztus 10-én tartja az egyház.

Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló derült idő esetén szerdán este 21 és 24 óra között várja az érdeklődőket a különleges jelenség megfigyelésére. A teraszon Kereszturi Ákos a Pluto felfedezéséről, Tóth Imre Üstökösök és meteorrajok: Perseidák 2015 címmel tart előadást, majd a Nemzetközi Űrállomás átvonulása figyelhető meg. A kupolában 21 órától Szaturnusz, a gyűrűs bolygó címmel tartanak megfigyelést.

Nagyot emelkedik a tejtermékek ára

Nagyot emelkedik a tejtermékek ára

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik