szerző:
hvg.hu

Megverték az Egyesült Arab Emirátusok sakkszövetségének egyik tagját Szegeden, a férfi súlyos sérüléseket szenvedett, állapota kiritkus - közölte a The National című, Abu Dzabiban működő lap. A férfi az ország 18 éves nagymesterét kísérte el Magyarországra, hogy Lékó Péterrel készülhessen az augusztusi junior sakk-világbajnokságra. Csongrád megyei hírportálok szerint az arab sakkozó egy rendőri intézkedés közben sérülhetett meg.

Szaúd Mohamed Al-Marzúki, az ermirátusok sakkszövetségének rangidős tagja a közel-keleti ország 18 éves sakk-nagymesterével, Szalim Abdulrahmannal vacsorázott Szegeden péntek este, ekkor történt a támadás - írja a The National című lap a sakkszövetség titkárára hivatkozva.

Miután a két sakkozó befejezte a vacsorát, az étteremből kifelé jövet három magyarul beszélő férfi állította meg őket. A lap szerint a magukat határrendésznek mondó támadók megpróbálták megfélemlíteni a két férfit, akik menekülni kezdtek. A három magyar két háztömbnyi távolságban üldözte őket, Al-Marzúkit elkapták és megverték - tette hozzá a lap.

A sakkszövetség titkára szerint a férfi a fején és a testén sérült meg, állapota kritikus, de stabil. Kórházba szállították, ahol az orvosok szerint várhatóan két hetet kell majd töltenie. Nem lehet légi úton szállítani, mert az komplikációkat okozhat - tette hozzá a titkár. A 18 éves Abdulrahman nem sérült meg a támadásban, de társa mellett maradt a kórházban.

A két sakkozó szombaton tért volna haza, a pénteki lett volna az utolsó napjuk Magyarországon - tette hozzá a lap, amely szerint az utazás célja az volt, hogy Abdulrahmant felkészítsék az augusztusi, Athénban tartandó junior sakk-világbajnokságra. Az emirátusokbeli nagymester a vébére Szegeden Lékó Péterrel készült fel, aki a támadás után együttérzéséről és támogatásáról biztosította két sporttársát.

A The National szerint az emirátusok külügyminisztériuma vizsgálatot kezdeményezett és az ország bécsi nagykövetsége - amely a magyarországi ügyekért is felelős - Magyarországra küldi képviselőit, hogy találkozzanak Al-Marzúkival és megszervezzék a szállítását. A sakkszövetség elnöke, Seik Szaúd Al-Mualla is Magyarországra utazott volna, de a bécsi követség munkatársai tájékoztatták a két áldozat állapotáról.

A szegedma.hu híroldal azt írta, hogy a sakkozó egy rendőri intézkedés során sérült meg a Forrás Hotel parkolójának környékén, a Szent-Györgyi Albert utcánál  történt. Az érintett arab sportolókat a rendőrök igazoltatták, illegális határátlépőket kerestek, ennek során szenvedett sérüléseket a Egyesült Arab Emirátusok sakkozója.

A két arab férfi rendőrök ellen tett feljelentést, a sportolók azt mondták, hogy a kísérő rendőri intézkedés során szerezte sérüléseit és három rendőr verte meg - mondta a delmagyar.hu portálnak Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

A szóvivő megerősítette, hogy rendőri intézkedés valóban történt a két arab férfival szemben a Belvárosi híd újszegedi lábánál. Azt hogy közben mi történt, jelenleg is vizsgálják. "Az ügyet immár a Szegedi Nyomozó Ügyészség vizsgálja, akiknek 3 napjuk van kideríteni, mi történt pontosan péntek este" - idézte a delmagyar.hu Szankát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!