Megtámadtak két arab sakkozót Szegeden, egyikük állapota kritikus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megverték az Egyesült Arab Emirátusok sakkszövetségének egyik tagját Szegeden, a férfi súlyos sérüléseket szenvedett, állapota kiritkus - közölte a The National című, Abu Dzabiban működő lap. A férfi az ország 18 éves nagymesterét kísérte el Magyarországra, hogy Lékó Péterrel készülhessen az augusztusi junior sakk-világbajnokságra. Csongrád megyei hírportálok szerint az arab sakkozó egy rendőri intézkedés közben sérülhetett meg.

Szaúd Mohamed Al-Marzúki, az ermirátusok sakkszövetségének rangidős tagja a közel-keleti ország 18 éves sakk-nagymesterével, Szalim Abdulrahmannal vacsorázott Szegeden péntek este, ekkor történt a támadás - írja a The National című lap a sakkszövetség titkárára hivatkozva.

Miután a két sakkozó befejezte a vacsorát, az étteremből kifelé jövet három magyarul beszélő férfi állította meg őket. A lap szerint a magukat határrendésznek mondó támadók megpróbálták megfélemlíteni a két férfit, akik menekülni kezdtek. A három magyar két háztömbnyi távolságban üldözte őket, Al-Marzúkit elkapták és megverték - tette hozzá a lap.

A sakkszövetség titkára szerint a férfi a fején és a testén sérült meg, állapota kritikus, de stabil. Kórházba szállították, ahol az orvosok szerint várhatóan két hetet kell majd töltenie. Nem lehet légi úton szállítani, mert az komplikációkat okozhat - tette hozzá a titkár. A 18 éves Abdulrahman nem sérült meg a támadásban, de társa mellett maradt a kórházban.

A két sakkozó szombaton tért volna haza, a pénteki lett volna az utolsó napjuk Magyarországon - tette hozzá a lap, amely szerint az utazás célja az volt, hogy Abdulrahmant felkészítsék az augusztusi, Athénban tartandó junior sakk-világbajnokságra. Az emirátusokbeli nagymester a vébére Szegeden Lékó Péterrel készült fel, aki a támadás után együttérzéséről és támogatásáról biztosította két sporttársát.

A The National szerint az emirátusok külügyminisztériuma vizsgálatot kezdeményezett és az ország bécsi nagykövetsége - amely a magyarországi ügyekért is felelős - Magyarországra küldi képviselőit, hogy találkozzanak Al-Marzúkival és megszervezzék a szállítását. A sakkszövetség elnöke, Seik Szaúd Al-Mualla is Magyarországra utazott volna, de a bécsi követség munkatársai tájékoztatták a két áldozat állapotáról.

A szegedma.hu híroldal azt írta, hogy a sakkozó egy rendőri intézkedés során sérült meg a Forrás Hotel parkolójának környékén, a Szent-Györgyi Albert utcánál  történt. Az érintett arab sportolókat a rendőrök igazoltatták, illegális határátlépőket kerestek, ennek során szenvedett sérüléseket a Egyesült Arab Emirátusok sakkozója.

A két arab férfi rendőrök ellen tett feljelentést, a sportolók azt mondták, hogy a kísérő rendőri intézkedés során szerezte sérüléseit és három rendőr verte meg - mondta a delmagyar.hu portálnak Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

A szóvivő megerősítette, hogy rendőri intézkedés valóban történt a két arab férfival szemben a Belvárosi híd újszegedi lábánál. Azt hogy közben mi történt, jelenleg is vizsgálják. "Az ügyet immár a Szegedi Nyomozó Ügyészség vizsgálja, akiknek 3 napjuk van kideríteni, mi történt pontosan péntek este" - idézte a delmagyar.hu Szankát.