Az Országgyűlés megválasztotta Hajdu Istvánt, a Magyar Rádió Rt. korábbi elnökét az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökévé. A Fidesz ismét kivonult a parlamentből, mielőtt az Országgyűlés megválasztotta volna a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének két hiányzó tagját, akikre az MDF tett javaslatot; az MTV kuratóriumi elnökségében nincs a Fidesz által delegált tag.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége hiányzó két tagjának megválasztása előtt Rogán Antal (Fidesz) azt indítványozta, ne tegyék fel szavazásra az MDF újabb két jelöltjét, mivel a Fidesz törvénytelennek tartja a jelölési eljárást. A képviselők többsége a javaslatot leszavazta, ezt követően a Fidesz-frakció kivonult az ülésteremből. Az Országgyűlés a testület tagjává választotta az MDF két újabb jelöltjét, Kozma Huba korábbi MDF-es képviselőt és Kerekes Pált. Az Országgyűlés döntött arról is, hogy a kuratóriumi elnökség elnöke a szocialisták által jelölt Czeglédi László, elnökhelyettese pedig Kozma Huba lesz.
A Fidesz semmilyen ellenlépést nem kíván tenni a demokrata fórummal szemben, amiért nem sikerült a két pártnak megegyeznie az MTV kuratóriumi elnökségének jelölése ügyében - hangsúlyozta Pokorni Zoltán, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese, aki szerint "elég nagy bajba manőverezte magát az MDF a mostani döntésével, hamarosan ők is rájönnek majd erre". Napnál világosabb - mondta Pokorni -, hogy a kuratóriumi elnökség mostani megválasztása, összetétele nem törvényes és ellentétben áll az Alkotmánybíróság határozatával is.
A parlament múlt hét hétfői ülésén választotta meg a kuratóriumi elnökség hat tagját, akiket az MSZP, az SZDSZ, illetve az MDF delegált. A Fidesz nem állított jelöltet, és akkor is kivonult a szavazásról, mert törvénytelennek ítélte az eljárást. A párt álláspontja szerint az ellenzéki jelölteket - megegyezés hiányában - nem lett volna szabad megválasztani. Szili Katalin házelnök a médiatörvényre hivatkozva felkérte az MDF-et, hogy tegyen javaslatot a két betöltetlen helyre. A törvény ugyanis kimondja: ha valamelyik képviselőcsoport nem vesz részt a jelölésben, az adott oldal másik képviselőcsoportja jelölhet helyette. A Fidesz szerint az ellenzéki pártoknak közös jelölteket kellett volna javasolniuk a kuratórium elnökségébe, de a nagyobbik ellenzéki párt "semmilyen elvtelen kompromisszumot nem kíván kötni, sem a kormánypártokkal, sem a Magyar Demokrata Fórummal" - közölték.
Az Országgyűlés 324 igen, 19 nem szavazattal és négy tartózkodással választotta meg Hajdu Istvánt, aki 2004-ig, a testület mandátumának lejártáig tölti be az ORTT-elnöki posztot. Az MSZP és az MDF egységesen igennel, az SZDSZ nemmel szavazott. A Fidesz-frakció 129 tagja támogatta Hajdu István megválasztását, míg négyen - Arnóth Sándor, Kékkői Zoltán, Pósán László és Szentgyörgyvölgyi Péter - tartózkodtak. Hajdu megválasztása kérdéses volt, mivel a szocialista frakció képviselőinek egy része is nehezményezte, hogy a jelölt az előző ciklusban, a közszolgálati rádió elnökeként nem emelt szót többek közt a Vasárnapi újság című műsor ellen.
Hajdu Istvánt a szavazás előtt meghallgatta az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága, ahol a volt rádióelnök az ORTT "felhalmozódott ügyhátralékának ledolgozását" nevezte a legfontosabb feladatnak. Hajdu, akit az államfő és a miniszterelnök jelölt e posztra, emlékeztetett: miután a testület létszáma a törvényben előírt öt fő alá csökkent, működésképtelenné vált az ORTT és három hónapja nem tudott fontos ügyekkel foglalkozni. A médiahatóságnak, amelynek tekintélye szerinte "növelésre szorul", meg kell kezdenie a médiapiac elemzését, tanulmányozását - vélte meghallgatásán Hajdu.
Az ORTT teljes testülete, s vele Hajdu István megbízatása nyolc hónap múlva lejár. Az elnöki szék Körmendy-Ékes Judit decemberi lemondása miatt üresedett meg. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái