Az 1848-as forradalom és az európai uniós népszavazás között vontak párhuzamot a kormánypárti szónokok szombaton, amikor a március 15-ei ünnepségeken úgy fogalmaztak, hogy Magyarország ma - csakúgy, mint 155 évvel ezelőtt - sorsfordító időket él. A Fidesz március 15. alkalmából tartott rendezvényén Pokorni Zoltán rámutatott: "a népszavazás csak afféle fügefalevél, a felelősség eltolásának, áthárításának álságos gesztusa", ha a kormány nem nyújt segítséget ahhoz, hogy valamennyi magyar ember személyes és felelős döntése alapján hozza meg döntését.

A kormánypártok idei március 15-i megemlékezéseinek központi gondolata volt, hogy az európai uniós tagság történelmi lehetőség, az 1848-as forradalom és szabadságharc eszméinek megvalósulása. A kormánypárti szónokok utaltak arra is, hogy március 15. a magyarság egyetemes ünnepe, amelyet senki nem sajátíthat ki. Medgyessy Péter miniszterelnök a Szabad Sajtó Díjak átadásán úgy fogalmazott: a március 15. hagyományában ötvöződő értékeket "örököltük, és ezért nem sajátíthatjuk ki, sem mi, sem más, a nemzet és haladás mindannyiunk értéke". A Magyar Nemzeti Múzeum előtti központi ünnepségen Szili Katalin kijelentette: a modern Magyarországért vívott lankadatlan küzdelem nem ért véget, az ország ma is olyan történelmi kihívások előtt áll, amelyeknek csak egy összetartó, minden állampolgárával szolidáris nemzet tud megfelelni.
Mádl Ferenc is rámutatott az európai integráció fontosságára, amikor átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a köztársasági érdemrend kitüntetéseit az Országház Kupola-termében. Az államfő szerint aligha vonható kétségbe, hogy az elmúlt több mint tíz évben tett cselekedetek célja, hogy "eszméink, történelmünk és tudományunk tartópilléreit az Európai Unióhoz való csatlakozással beépítsük európaiságunk fundamentumába".
Pokorni Zoltán szerint "a népszavazás csak afféle fügefalevél, a felelősség eltolásának, áthárításának álságos gesztusa", ha a kormány nem nyújt segítséget ahhoz, hogy valamennyi magyar ember személyes és felelős döntése alapján hozza meg döntését. A fideszes politikus a március 15. alkalmából a budai Várban tartott szombati rendezvényen, amelyen több tízezren vettek részt, az uniós csatlakozás kapcsán úgy fogalmazott: "nem vagyunk könnyű helyzetben, és nem sok segítséget kapunk a döntéshez, de mégis nekünk kell döntenünk". Pokorni szerint ehhez a döntéshez "erőt, segítséget és példát kaphatunk 1848 márciusának szabad embereitől".
Az európai uniós csatlakozás ellen érvelt a Magyar Igazság és Élet Pártja fővárosi nagygyűlésén Csurka István. „Aki az április 12-i népszavazáson nemmel szavaz, az a magyarságra és az igazi, de most nem létező Európára voksol” - jelentette ki a pártelnök.
Számos vidéki településen rendeztek március 15-ei ünnepséget, koszorúzást. Több városban ünnepi közgyűléssel, Vasváron fáklyás felvonulással emlékeztek a 155 évvel ezelőtt történtekre. Debrecen fideszes polgármestere szerint az európai uniós csatlakozás küszöbén is érvényesek 1848 eszméi, "de ahhoz, hogy azt életre keltsük, merészség kell", mert a ’48-as eszmék a mai hatalom számára is veszélyesek. Rogán Antal fideszes politikus Karcagon hangsúlyozta: a rendszerváltozás óta eltelt 12 esztendőben "volt rá alkalmunk, hogy megtanuljuk, a múlt nem vész el, csak átalakul".
Az állami ünnepségsorozat az Operaház díszelőadásával zárult, amelyen Medgyessy Péter művészeti kitüntetéseket adott át. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Megakadályoznák a Fideszt, hogy elfogadja a „rabszolgatörvényt”

Megakadályoznák a Fideszt, hogy elfogadja a „rabszolgatörvényt”

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"