Tetszett a cikk?

Az 1848-as forradalom és az európai uniós népszavazás között vontak párhuzamot a kormánypárti szónokok szombaton, amikor a március 15-ei ünnepségeken úgy fogalmaztak, hogy Magyarország ma - csakúgy, mint 155 évvel ezelőtt - sorsfordító időket él. A Fidesz március 15. alkalmából tartott rendezvényén Pokorni Zoltán rámutatott: "a népszavazás csak afféle fügefalevél, a felelősség eltolásának, áthárításának álságos gesztusa", ha a kormány nem nyújt segítséget ahhoz, hogy valamennyi magyar ember személyes és felelős döntése alapján hozza meg döntését.

A kormánypártok idei március 15-i megemlékezéseinek központi gondolata volt, hogy az európai uniós tagság történelmi lehetőség, az 1848-as forradalom és szabadságharc eszméinek megvalósulása. A kormánypárti szónokok utaltak arra is, hogy március 15. a magyarság egyetemes ünnepe, amelyet senki nem sajátíthat ki. Medgyessy Péter miniszterelnök a Szabad Sajtó Díjak átadásán úgy fogalmazott: a március 15. hagyományában ötvöződő értékeket "örököltük, és ezért nem sajátíthatjuk ki, sem mi, sem más, a nemzet és haladás mindannyiunk értéke". A Magyar Nemzeti Múzeum előtti központi ünnepségen Szili Katalin kijelentette: a modern Magyarországért vívott lankadatlan küzdelem nem ért véget, az ország ma is olyan történelmi kihívások előtt áll, amelyeknek csak egy összetartó, minden állampolgárával szolidáris nemzet tud megfelelni.
Mádl Ferenc is rámutatott az európai integráció fontosságára, amikor átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a köztársasági érdemrend kitüntetéseit az Országház Kupola-termében. Az államfő szerint aligha vonható kétségbe, hogy az elmúlt több mint tíz évben tett cselekedetek célja, hogy "eszméink, történelmünk és tudományunk tartópilléreit az Európai Unióhoz való csatlakozással beépítsük európaiságunk fundamentumába".
Pokorni Zoltán szerint "a népszavazás csak afféle fügefalevél, a felelősség eltolásának, áthárításának álságos gesztusa", ha a kormány nem nyújt segítséget ahhoz, hogy valamennyi magyar ember személyes és felelős döntése alapján hozza meg döntését. A fideszes politikus a március 15. alkalmából a budai Várban tartott szombati rendezvényen, amelyen több tízezren vettek részt, az uniós csatlakozás kapcsán úgy fogalmazott: "nem vagyunk könnyű helyzetben, és nem sok segítséget kapunk a döntéshez, de mégis nekünk kell döntenünk". Pokorni szerint ehhez a döntéshez "erőt, segítséget és példát kaphatunk 1848 márciusának szabad embereitől".
Az európai uniós csatlakozás ellen érvelt a Magyar Igazság és Élet Pártja fővárosi nagygyűlésén Csurka István. „Aki az április 12-i népszavazáson nemmel szavaz, az a magyarságra és az igazi, de most nem létező Európára voksol” - jelentette ki a pártelnök.
Számos vidéki településen rendeztek március 15-ei ünnepséget, koszorúzást. Több városban ünnepi közgyűléssel, Vasváron fáklyás felvonulással emlékeztek a 155 évvel ezelőtt történtekre. Debrecen fideszes polgármestere szerint az európai uniós csatlakozás küszöbén is érvényesek 1848 eszméi, "de ahhoz, hogy azt életre keltsük, merészség kell", mert a ’48-as eszmék a mai hatalom számára is veszélyesek. Rogán Antal fideszes politikus Karcagon hangsúlyozta: a rendszerváltozás óta eltelt 12 esztendőben "volt rá alkalmunk, hogy megtanuljuk, a múlt nem vész el, csak átalakul".
Az állami ünnepségsorozat az Operaház díszelőadásával zárult, amelyen Medgyessy Péter művészeti kitüntetéseket adott át. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!