Lapértesülés szerint a háború kezdete óta mindenkit igazoltatnak, aki az iraki nagykövetség épületébe akar menni. A rendőrség szerint ez teljesen jogszerű; az adatvédelmi biztos még nem alakított ki véleményt.

A rendőrségi törvény alapján eljárva jogszerű az igazoltatás és a személyes adatok rögzítése az iraki követség előtt - állítja Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója. Garamvölgyi a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent cikkre reagálva az MTI-nek elmondta: a rendőrség az igazoltatásokat bűnmegelőzés céljából más követségek előtt is megteszi. Hozzátette: az ellenőrzéseket követő regisztrációk alapján begyűjtött információkat a rendőrség adatbázisként két évig kezelheti, majd azt követően, ha nem indul eljárás, köteles azt megsemmisíteni. "A rendőrség garanciális biztonságot vállal arra, hogy az általa begyűjtött adatok illetéktelen személy birtokába nem kerülhetnek" - jelentette ki az ORFK kommunikációs igazgatója. Garamvölgyi László közölte azt is, hogy a háború kitörése óta nemzetbiztonsági okokból fokozottabban figyelik az érintett országok nagykövetségeit és azok különböző érdekeltségeit.
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben, annyit azonban elmondott: várhatóan hetekbe telik, amíg véleményét kialakítja az iraki nagykövetség előtti igazoltatásokkal kapcsolatban. Az ombudsman elmondta: az igazoltatás feltételei törvényben szabályozottak: eszerint akkor van mód erre az intézkedésre, ha a rendőrnek feladata ellátása során személyazonosság megállapítására van szüksége. Ugyanakkor - utalt rá - a rendőrség szolgálati szabályzata szerint akkor lehet rögzíteni az adatokat, ha erre valamilyen intézkedés megtételéhez szükség van.
A Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint a háború kezdete óta - az Országos Rendőr-főkapitányság utasítására - mindenkinek az adatait felírják a rendőrök, aki be akar menni az iraki külképviselet épületébe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Itt az új golyóstoll, amellyel nem csak fejjel lefelé lehet írni, de akár víz alatt is

Kiürült a Kossuth tér, a tüntetők nagy része a köztévéhez vonul

Kiürült a Kossuth tér, a tüntetők nagy része a köztévéhez vonul

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

Zsíros fegyverüzletet mondana fel Kanada Hasogdzsi halála miatt

Zsíros fegyverüzletet mondana fel Kanada Hasogdzsi halála miatt

Napos, de hűvös idő várható

Napos, de hűvös idő várható