Tetszett a cikk?

Lapértesülés szerint a háború kezdete óta mindenkit igazoltatnak, aki az iraki nagykövetség épületébe akar menni. A rendőrség szerint ez teljesen jogszerű; az adatvédelmi biztos még nem alakított ki véleményt.

A rendőrségi törvény alapján eljárva jogszerű az igazoltatás és a személyes adatok rögzítése az iraki követség előtt - állítja Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója. Garamvölgyi a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent cikkre reagálva az MTI-nek elmondta: a rendőrség az igazoltatásokat bűnmegelőzés céljából más követségek előtt is megteszi. Hozzátette: az ellenőrzéseket követő regisztrációk alapján begyűjtött információkat a rendőrség adatbázisként két évig kezelheti, majd azt követően, ha nem indul eljárás, köteles azt megsemmisíteni. "A rendőrség garanciális biztonságot vállal arra, hogy az általa begyűjtött adatok illetéktelen személy birtokába nem kerülhetnek" - jelentette ki az ORFK kommunikációs igazgatója. Garamvölgyi László közölte azt is, hogy a háború kitörése óta nemzetbiztonsági okokból fokozottabban figyelik az érintett országok nagykövetségeit és azok különböző érdekeltségeit.
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben, annyit azonban elmondott: várhatóan hetekbe telik, amíg véleményét kialakítja az iraki nagykövetség előtti igazoltatásokkal kapcsolatban. Az ombudsman elmondta: az igazoltatás feltételei törvényben szabályozottak: eszerint akkor van mód erre az intézkedésre, ha a rendőrnek feladata ellátása során személyazonosság megállapítására van szüksége. Ugyanakkor - utalt rá - a rendőrség szolgálati szabályzata szerint akkor lehet rögzíteni az adatokat, ha erre valamilyen intézkedés megtételéhez szükség van.
A Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint a háború kezdete óta - az Országos Rendőr-főkapitányság utasítására - mindenkinek az adatait felírják a rendőrök, aki be akar menni az iraki külképviselet épületébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!