Tetszett a cikk?

A tótújfalusi gyilkosság kapcsán a Habeas Corpus Munkacsoport hétfőn közzétett, a Somogy Megyei Bíróságnak címzett levele szerint a fiatalkorú lány, akit nevelőapja megölésével vádolnak, valójában családon belüli erőszak áldozata, aki jogos védelmi helyzetben cselekedett. A Somogy Megyei Bíróság április 24-én kezdte tárgyalni a büntetőpert, melyben S. Kittit emberöléssel, édesanyját bűnpártolással és kiskorú veszélyeztetésével vádolják.

A Habeas Corpus közleménye szerint levelükben a családon belüli erőszak elleni állami fellépés fogyatékosságairól és a jogos védelem összefüggéseiről fejtik ki véleményüket. A szervezet a bíróság figyelmébe ajánlja a jogos védelem szabályozásának olyan értelmezését, amely figyelembe veszi, hogy a megvádolt kislány az állami szervek mulasztásai miatt volt 11 éven át kiszolgáltatva nevelőapja erőszakos cselekedeteinek.
A Habeas Corpus úgy véli: családon belüli erőszak esetén csak fikció a jogos védelemnek az a szokásos értelmezése, mely szerint általában az állam védi meg polgárait a jogtalan támadástól. "A lány és anyja az állandó sanyargatás folytán folyamatosan olyan jogtalan támadás hatása alatt voltak, amellyel szemben a jogos védelem joga minden pillanatban fenn kell, hogy álljon" - olvasható a szervezet közleményében.
Hasonló érvelést tartalmazott a Habeas Corpusnak az a nyílt levele is, melyet a büntetőper első tárgyalása előtt egy nappal juttattak el a legfőbb ügyészhez, hogy a vád elejtését kérjék. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!