A szövetséges erők őrizetbe vették a bukott iraki rezsim hadseregének volt vezérkari főnökét és az iraki biológiai fegyverprogram egyik vezetőjét, "Doktor Baktériumot". Közben megérkezett Bagdadba Paul Bremer, a Jay Garner nyugalmazott tábornok helyébe lépő amerikai kormányzó.

Ibrahim Ahmed Abdesz-Szattár Mohammed al-Tikriti volt vezérkari főnök a 11. az 55-ös kártyapakliban, az amerikai erők körözési listáján. Riháb Rasid Taha iraki tudóső, aki napok óta tárgyalt a megadásról a szövetségesekkel, az elmúlt 48 órában adta fel magát, bár nem szerepel az 55-ös listán (197-ik a körözöttek sorában) - írja a CNN. A Nagy-Britanniában képesítést szerzett biológusnő volt Szaddám Huszein bakteriológiai és biológiai programjának vezetője, s a szövetségesek azt remélik, segíthet nyomra vezetni a tömegpusztító fegyverekhez.
Paul Bremer, az Egyesült Államok új iraki polgári kormányzója közben hétfő délután a dél-iraki Bászra városából Bagdadba érkezett. Bremer cáfolta azt a feltételezést, miszerint a gyors vezetőváltást Washington részéről az előző amerikai misszió nem eléggé eredményes tevékenysége idézte volna elő, s elismeréssel szólt elődje, Jay Garner nyugalmazott tábornok munkájáról, "nagyon hatékonynak" nevezve azt; ugyanakkor nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, mikor adják át a közigazgatás irányítását egy átmeneti iraki kormányzatnak. "Nem gyarmatosító hatalomként vagyunk itt, hanem azért, hogy a hatalmat minél hamarabb átadjuk az iraki népnek" - közölte a kormányzó, aki szerint már zajlanak a tárgyalások a megfelelő iraki partnerekkel, de "ez időigényes folyamat". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

Nyolc embert gyanúsítanak az olasz szórakozóhelyen kirobbant tömegpánikkal kapcsolatban

Nyolc embert gyanúsítanak az olasz szórakozóhelyen kirobbant tömegpánikkal kapcsolatban

Kisebb fegyverarzenált talált a TEK egy biatorbágyi házban

Kisebb fegyverarzenált talált a TEK egy biatorbágyi házban

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak