Tetszett a cikk?

A szövetséges erők őrizetbe vették a bukott iraki rezsim hadseregének volt vezérkari főnökét és az iraki biológiai fegyverprogram egyik vezetőjét, "Doktor Baktériumot". Közben megérkezett Bagdadba Paul Bremer, a Jay Garner nyugalmazott tábornok helyébe lépő amerikai kormányzó.

Ibrahim Ahmed Abdesz-Szattár Mohammed al-Tikriti volt vezérkari főnök a 11. az 55-ös kártyapakliban, az amerikai erők körözési listáján. Riháb Rasid Taha iraki tudóső, aki napok óta tárgyalt a megadásról a szövetségesekkel, az elmúlt 48 órában adta fel magát, bár nem szerepel az 55-ös listán (197-ik a körözöttek sorában) - írja a CNN. A Nagy-Britanniában képesítést szerzett biológusnő volt Szaddám Huszein bakteriológiai és biológiai programjának vezetője, s a szövetségesek azt remélik, segíthet nyomra vezetni a tömegpusztító fegyverekhez.
Paul Bremer, az Egyesült Államok új iraki polgári kormányzója közben hétfő délután a dél-iraki Bászra városából Bagdadba érkezett. Bremer cáfolta azt a feltételezést, miszerint a gyors vezetőváltást Washington részéről az előző amerikai misszió nem eléggé eredményes tevékenysége idézte volna elő, s elismeréssel szólt elődje, Jay Garner nyugalmazott tábornok munkájáról, "nagyon hatékonynak" nevezve azt; ugyanakkor nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, mikor adják át a közigazgatás irányítását egy átmeneti iraki kormányzatnak. "Nem gyarmatosító hatalomként vagyunk itt, hanem azért, hogy a hatalmat minél hamarabb átadjuk az iraki népnek" - közölte a kormányzó, aki szerint már zajlanak a tárgyalások a megfelelő iraki partnerekkel, de "ez időigényes folyamat". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!