A parlamenti jobboldal csak abban az esetben hajlandó a magyar missziót támogatni Irakban, ha a kiküldött erők országgyűlési határozatban is megerősített módon csak egészségügyi vagy műszaki feladatokat látnak el. Magyarország washingtoni nagykövete ugyanakkor arányos részvételnek egy háromszáz fős zászlóalj kiküldését tekintené; szerinte ez szolgálná Magyarország gazdasági és nemzetközi érdekeit is.

Akkor tudják támogatni az előterjesztést, ha a szövegben rögzítik, hogy műszaki és egészségügyi feladatokat láthatnak el az Irakba küldeni tervezett magyar alakulatok - jelentette ki kedden a parlamentben Demeter Ervin (Fidesz), aki a Fidesz újabb, kapcsolódó módosító indítványát ismertette; a párt az indítványt az iraki válság rendezéséhez való magyar katonai hozzájárulásról szóló határozati javaslatba kívánja beemelni. A Fidesz nemzetközi felhatalmazás híján nem tudja támogatni a magyar katonai részvételt az iraki válság rendezésében; "jelenleg 250 ezer amerikai és brit katona tartja megszállva Irakot, semmi szükség háromszáz magyar katonát odaküldeni” - vélekedett Demeter Ervin. A Fidesz támogatja a Keleti György (MSZP) által beadott módosító javaslatokat is, amelyek lényege, hogy a szövegben a "rendfenntartó" helyett a "stabilizációs" jelzőt illeszti a humanitárius feladatok mellé, s a kontingens feladatát 2004. december 31-i, de legfeljebb 6 hónapos időtartamban határozza meg.
Közben négypárti tárgyalások kezdődtek a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeink teljesítéséről. Keleti György MSZP-s képviselő szerint az általa benyújtott alkotmánymódosítás célja, hogy a NATO-tagsággal kapcsolatos feladatok ellátásáról, például a csapatmozgások lehetővé tételéről az Országgyűlés már legközelebbi ülésnapján határozni tudjon. Ezek a döntések nem kerülnének ki a parlament hatásköréből, de a továbbiakban nem kétharmados, hanem egyszerű többséggel lennének megszavazhatók; ha ezek az elvek lennének érvényben jelenleg, akkor az iraki misszióról folyó vita létre sem jöhetett volna - jelentette ki Keleti.
Nagy jelentősége van, hogy az Országgyűlés négypárti küldöttsége - Eörsi Mátyás (SZDSZ), Font Sándor (MDF), Gedei József (MSZP) és Balla Mihály (Fidesz) - a múlt héten Washingtonban közvetlenül megismerhette az amerikai álláspontot Irakról, és kifejthették pártjuk nézeteit – hangsúlyozta Simonyi András, a Magyarország washingtoni nagykövete az MTI-nek. Washingtonban járt a múlt héten Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, majd Bársony András, a külügyi tárca politikai államtitkára is, akik partnereiknek jelezték, hogy a magyar kormány hozzá kíván járulni az iraki stabilizációs erők felállításához. A magyar kormány háromszáz katonával egy kisebb zászlóaljat állítana ki, amely a nemzetközi hadosztály három dandárjának egyikébe tagolódna be. Ez tisztességes, arányos hozzájárulás lenne az iraki stabilizációs erőkhöz – mondta a nagykövet. Simonyi András szerint nem mindegy, hogy a dánokkal, a csehekkel, a szlovákokkal, a románokkal s másokkal ott lesznek-e Irakban a magyarok is, vagy távol maradnak. Magyarország jó hírének ápolása fontos, mivel kihat érdekei hosszú távú érvényesítésére mind a szövetségben, mind a kétoldalú viszonyban - szögezte le Simonyi.
A magyar cégek sokkal nagyobb eséllyel kapcsolódhatnak be az újjáépítésbe, ha Magyarország a stabilizálásból is kiveszi a részét; Magyarország nagy tekintélyt szerzett Amerikában egyértelmű álláspontjával, az irakiak taszári kiképzésével, illetve azzal, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök aláírta a nyolcak levelét, amelynek Washingtonban az volt az olvasata, hogy Európa és Amerika nem szakadhat el egymástól - emlékeztetett a nagykövet. Jó lenne, ha Magyarország tovább menne ezen az úton az Irakba küldendő zászlóaljjal. Ez logikusan következne abból, hogy a magyarok helyt álltak Boszniában, Koszovóban és később Afganisztánban is; félreértés azt hinni, hogy Európa a gazdasági, Amerika a katonai, biztonsági együttműködést jelenti - vélte. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra

Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit