Az állam továbbra is 20 évig nyújt kamattámogatást kedvezményes lakáshitelekhez, viszont a támogatott hitelek maximális összegét 30 millióról 15 millió forintra csökkenti. A kormányszóvivői tájékoztató előtt kiosztott tájékoztató szerint a kedvezményezetteknél a kamat és egyéb költségek új lakás esetén az 5 százalékot, használtnál pedig a 6 százalékot nem haladhatják meg a módosítást követően sem. A változtatás szerint a jövőben nem lesz lehetőség arra, hogy egyidejűleg több lakáshoz vegyenek igénybe államilag támogatott hitelt. Ezzel a kormány a befektetési célú lakásvásárlások költségvetési finanszírozását kívánja megszüntetni.

A készülő kormányrendelet "nem szigorítja, hanem igazságossá teszi a lakáshitelezés rendszerét, kijavítja azokat az anomáliákat, amelyeket a Fidesz-kormány választási előnyszerzés miatt épített be az amúgy jó, hasznos rendszerbe" - áll Csabai Lászlóné kormánymegbízott közleményében, amely szerint a bankok nyeresége helyett a valóban rászorulók lakásgondjainak enyhítését szolgálja a hitelezés rendszere, és bővítik a kisjövedelműek, a gyermekes családok lakáshoz jutási lehetőségeit. "Nem helyénvaló az adófizetők forintjaiból 60 milliós lakáshoz 30 milliós állami támogatású hitelt adni, és ezáltal több mint 1 millió forinttal megajándékozni az érintett családokat. Ha az infláció és a betéti kamatok csökkennek, akkor méltányos, hogy a bankok kamathaszna se maradjon változatlan. A változást ugyanakkor ne érezzék a hitelfelvevők" - áll a közleményben.
A jelenlegi lakástámogatási rendszer fennmaradása esetén jövőre már a 2002-ben lakástámogatásra fordított költségvetési kiadások kétszeresét, több mint 149 milliárd forintot kellene erre a célra biztosítani - állapította meg korábban a Pénzügyminisztériumnak a lakástámogatási rendszer főbb hibáit részletező összeállítása; eszerint 2006-ra - változatlan rendszert feltételezve - a költségvetés lakástámogatásra fordított kiadásai 175,7 milliárd forintra nőnének.
A PM szerint a jelenlegi konstrukciók anomáliáira világít rá az a tény, hogy az állami támogatás ellenére sem csökkent a lakásra várók száma, különösen az alacsony jövedelmű gyerekes családok körében. Ugyanakkor egy minisztériumi főosztályvezető nettó átlagfizetésének megfelelő állami támogatáshoz jut minden hónapban az az ügyfél, aki olyan ingatlan építéséhez, vásárlásához igényli a hitelt, ahol a kölcsön összege is eléri a 30 millió forintot. A rendszer nem képes kezelni azokat a helyzeteket, amikor a támogatásokat nem méltányolható lakáscélra, hanem luxusigények kielégítésére, esetleg befektetési szándékkal veszik igénybe - állapította meg a tárca.
A kibocsátott jelzáloglevelek állománya névértéken meghaladta a 100 milliárd-, a jelzálog típusú hitelek állománya pedig megközelítette a 800 milliárd forintot tavaly év végén; a gyors állománynövekedésben nagy szerepe volt annak, hogy a banki feltételek az ügyfelekért vívott harcban enyhültek, az elbírálás pedig gyorsult. 2003 első három hónapjában 144 milliárd forint értékű új lakáshitel szerződést kötöttek, ez mintegy 50 milliárd forintos havi bővülést jelez - áll a PM anyagában, amely szerint a mai rendszerben jelentősen, 12 százalékról 6 százalék alá csökkent az ügyfelek kamat- és költségterhe, miközben a banki marzsok néhány százalékponttal emelkedtek.
Az MSZP-SZDSZ kormány közgazdasági szűklátókörűségét bizonyítja a lakástámogatási rendszer tervezett átalakítása, hiszen a kedvezmények megnyirbálásával a kabinet "az aranytojást tojó tyúkot vágja le" - jelentette ki Mádi László országgyűlési képviselő, a Fidesz lakáspolitikai kabinetvezetője, az Orbán-kormány volt államtitkára. A kedvezmények csökkentése szerinte a lakásberuházások visszaesésével jár majd, ami a gazdasági növekedést mérsékli, s ezáltal kisebb lesz a költségvetés bevétele is. Számítások szerint tízezer lakás építése évente a GDP 0,5-0,8 százalékos emelkedését váltja ki, s mivel tavaly 31500 új otthon készült, 1,5-2,4 százalék között volt az ágazat gazdasági növekedést eredményező hatása - mondta Mádi. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb egy év haladékot adna a kormány az online pénztárgépekre

Újabb egy év haladékot adna a kormány az online pénztárgépekre

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Késő éjszakáig tüntettek a fővárosban, a Kossuth téren és a Nyugatinál is összetűzés volt a rendőrök és a tüntetők között

Késő éjszakáig tüntettek a fővárosban, a Kossuth téren és a Nyugatinál is összetűzés volt a rendőrök és a tüntetők között

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Orbán Viktor sem remélhetne nagyobb káoszt: anarchia a briteknél és az EU-ban is

Orbán Viktor sem remélhetne nagyobb káoszt: anarchia a briteknél és az EU-ban is