A magyar sport, ezen belül a labdarúgás képviselői, irányítói mélységesen elítélik a Borsodi Liga felsőházának pénteki, utolsó fordulójában történteket - az Üllői úton, valamint Siófokon lezajlott rendbontásokat. Gyurcsány Ferenc sportminiszter a belügyi tárcát irányító Lamperth Mónikával egyetértésben azt kezdeményezi, hogy a kormány indítson átfogó vizsgálatot a botrányos eseményekkel kapcsolatban. Közben Tököli Attila bejelentette, hogy távozik az FTC-től.

A rendőrség tizennégy szurkolót állított elő a hazaiak bajnoki álmait szertefoszlató Ferencváros-Debrecen mérkőzés után, közülük tizenegyet őrizetbe vett. Kökényesi Antal budapesti rendőr-főkapitány közölte: hét esetben gyorsított eljárás keretében állítják bíróság elé a renitenseket, s egyes esetekben már hétfőn megszületeett az ítélet. A garázdákkal szembeni türelem fogyatkozását érzékelteti, hogy rendzavarásért gyorsított eljárásban szolkatlanul hosszú, 40 napos elzárásra ítélt egy személyt hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) a pénteki FTC-Debrecen labdarúgó-mérkőzés után történtek miatt. Az ítélet oka, hogy a fiatalember ellenszegült a rendőri intézkedésnek, a tömeg oszlatásakor pedig a felszólítás ellenére sem hagyta el a helyszínt.A BRFK szerint a találkozót követően rendbontás történt az FTC-székház második emeletén, az épület előtt, a Népliget és Könyves Kálmán körút sarkán, valamint az MTK pályánál. A
Az éjszaka során elhagyta a Merényi Gusztáv kórházat Szentes Lázár, a vendég együttes vezetőedzője, akit péntek este szállítottak be a baleseti sebészetre, miután feldühödött szurkolók a meccs után hátulról leütötték, és összerugdosták. A szakember kijelentette: nem kíván pert indítani. Szilágyi Sándor, a DVSC Futballszervező Rt. vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy a klub részéről megvárják a liga, illetve a szövetség határozatát, s csak utána döntik el, lesz-e jogi folytatása az Üllői úton történteknek. A Ferencváros nyilvános levélben kért bocsánatot a vendégek vezetőedzőjétől és mindazoktól a debreceni labdarúgóktól, akik fizikai bántalmazást szenvedtek. A fővárosi klub vezetősége hangsúlyozta: akik rátámadtak a játékosokra, illetve a trénerre, azoknak semmi közük a zöld-fehér klubhoz.
A Siófok-Győr összecsapás után 12 vendégszurkolót állított elő a rendőrség, mert a lefújás előtt pár perccel a játékvezető ítélete miatt a két csapat szurkolói beszaladtak a pályára, majd verekedés tört ki közöttük. Az incidens során három drukker könnyű, egy súlyos sérülést szenvedett.
Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke azt közölte, hogy az általa irányított szervezet a maga eszközeivel mindent megtesz azért, hogy súlyos szankciókkal sikerüljön megelőzni a pályákon megengedhetetlen erőszakos cselekményeket. Az MLSZ első számú vezetője döbbenettel és felháborodással látta mindazt, ami a Borsodi Liga felsőházának záró fordulójában történt. A szövetség képviselői a jövő héten részt vesznek a hivatásos liga tanácsának rendkívüli ülésén, s a profik szervezetével együtt tárgyalásokat kezdeményeznek a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztériummal, az Országgyűlés Sportbizottságával, a Belügyminisztériummal, az Igazságügyi Minisztériummal azért, hogy "megfelelő jogi eszközök szülessenek az erőszak kiirtására a futballpályákról, s a meglévő jogszabályokat hatékonyan alkalmazzák".
A pénteki botrány miatt Tököli Attila, a Ferencváros csatára - aki a lefújás után maga is áldozata volt a szurkolók támadásának - jelezte Gellei Imre szövetségi kapitánynak, hogy nem tud a magyar labdarúgó-válogatott rendelkezésére állni a soron következő két Európa-bajnoki selejtezőn (június 7., Lettország itthon, június 11., San Marino idegenben). Azóta a csatár bejelentette, hogy a élő szerződése ellenére távozik a klubtól, és külföldön kívánja folytatni pályafutását. A támadó elmondta: tisztában van azzal, hogy a szurkolók közül sokan szeretik, de a Debrecen elleni mérkőzés után történtek következtében - mivel őt is bántalmazták a magukról megfeledkezett drukkerek - arra az elhatározásra jutott, hogy nem kíván a zöld-fehér egyesület színeiben játszani, sőt a jelenlegi lelkiállapotában azt sem tudja elképzelni, hogy Magyarországon folytassa karrierjét.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

Itt a legalacsonyabb a rezsi az EU-ban, mégis nagy terhet jelent

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba