Ismételten megvonta a bizalmat Horváth Aladártól az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Kolompár Orbán által péntekre összehívott kibővített elnökségi ülése, és újra leváltotta őt elnöki tisztségéből a testület, amely egyben megerősítette a június 25-i rendkívüli közgyűlésen hozott határozatokat. A leváltott Horváth Aladár ennek ellenére továbbra is elnöknek tekinti magát, és az önkormányzat pénteki közgyűlésén arra szólította fel a tisztségből őt elmozdítókat, tartózkodjanak az illegitim döntések végrehajtásától.

Kolompár Orbán, az OCÖ korábbi ügyvezető elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón kijelentette: felkérik Horváth Aladárt, hogy ne hozzon döntéseket a testület nevében, egyben kérik a korábbi elnököt, hogy haladéktalanul kezdje meg az átadás-átvételt. A kibővített elnökségi ülésen részt vevő Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) és a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ) jelenlévő 34 képviselője egyhangúlag megerősítette Kolompár Orbánt elnöki tisztségében.
"Itt az ideje, hogy véget vessünk az önkormányzatban kialakult vitáknak, és elkezdjük az önkormányzat érdemi munkáit" - jelentette ki Kolompár Orbán. Hozzátette: a mai nap üzenete a roma társadalom számára az, hogy meg kell akadályozni annak a politikai nézetnek az érvényesülését, amelynek megfelelően Horváth Aladár "tíz-húsz évre vissza kívánja vetni a romák integrációját". Kolompár Orbán azt is kijelentette: egyedül készítette el a romák esélyegyenlőségét elősegítő kormányzati program és az azzal összefüggő intézkedések javaslatait, azokat nem egyeztette az önkormányzat testületével. A képviselőtestület a nap folyamán határozatot kíván hozni arról a hosszú távú megállapodás-tervezetről, amelyben kidolgozzák a kormánnyal való együttműködés lehetőségeit.
Az OCÖ elnöke az elmondta: a kisebbségi törvény módosításán dolgozó bizottságba azért delegálták Farkas Flóriánt, mert az országos önkormányzatnak legitim képviselője ő, és általa kérik, hogy a Fidesz Magyar Polgári Szövetség képviselői fogadják el a törvényt a parlamentben.
A leváltott Horváth Aladár továbbra is elnöknek tekinti magát, és az önkormányzat pénteki közgyűlésén arra szólította fel a tisztségből őt elmozdítókat, tartózkodjanak az illegitim döntések végrehajtásától. "Nem sikerült rendezni az OCÖ-ben forrongó ellentéteket, és feltárni a zűrzavart kiváltó helyzet okát, ezért még ebben a hónapban ismét közgyűlést kívánok összehívni" - jelentette ki Horváth Aladár az általa törvényesnek minősített közgyűlésen. Hozzátette: az elmozdítására vonatkozó kezdeményezést határozatképtelenség miatt nem tudta megtárgyalni az önkormányzat képviselő-testülete, így azt semmisnek tekinti. Horváth Aladár az MTI-nek elmondta: az elnök személyére vonatkozó jogi helyzet tisztázása érdekében még a nap folyamán az Igazságügy Minisztériumhoz fordul, állásfoglalást kérve. Tájékoztatása szerint a Kolompár Orbán által összehívott elnökségi ülés nem más, mint frakcióülés, és az ott születendő határozatokat is jogtalanul hozzák meg. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló

A mesterséges intelligenciával lépne a rák nyakára a 33 éves magyar feltaláló