Több száz milliós, egyes lapértesülések szerint akár 21 milliárdos is lehet az a sikkasztás, amelynek gyanúja miatt nyomozást rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága hétfőn, a Kereskedelmi és Hitelbank (K and H) Equities nevű brókercégnél folytatott belső vizsgálat eredményével összefüggésben.

A K and H korábbi tájékoztatása szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Pannonplasttal összefüggő határozatának megjelenését követően a tulajdonosok június végén belső vizsgálatot indítottak, mert a K and H Equities, mint befektetési szolgáltató, a vele kötött befektetési tanácsadási, valamint bizományosi keretszerződés előírásait megszegve - az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. tudta és előzetes jóváhagyása nélkül, valamint az ÁAK Rt. nem teljes körű és valótlan tájékoztatása mellett - a saját céljaira használta a megbízó pénzét.
A célvizsgálatot az motiválta, hogy a felügyelet szokatlan ügyletekre lett figyelmes a befektetések vizsgálatakor és az adatszolgáltatás alapján is - mondta korábban Sáray Éva, a PSZÁF elnökhelyettese. A felügyelet június 17-én nyilvánosságra hozott határozatában megállapította, hogy január 30. és február 5. között több függetlennek látszó, de kivétel nélkül a K and H Equities Rt. állandó és megkülönbözetett elbánásban részesülő ügyfélkörébe tartozó befektető vásárolt jelentős mennyiségű – összesen 950061 darab, a társaság alaptőkéjéből összesen 22,56 százalékos részesedést megtestesítő – Pannonplast részvényt a tőzsdén, összesen 1,2 milliárd forint árfolyamértéken. Ezek a személyek – a fent említett konstrukció keretében – 2003.március 10-én a Britton Kft-nek 295000 darab, a Kartonpack Rt-nek 215000 darab, március 19-én pedig a PEVDI Kft-nek 300061 darab részvényt összehangoltan adtak át a megszerzett Pannonplast részesedéseikből.
A gazdasági és közlekedési miniszter június 26-án rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszüntette Bitvai Miklós, az ÁAK vezérigazgatójának munkaviszonyát. A K and H Bank és egy magányszemély feljelentése alapján különösen nagy értékre elkövetett – az elsődleges adatok szerint több száz millió forintos, de a Napi üzleti lap információi szerint akár 21 milliárdos – sikkasztás gyanúja miatt rendelt el nyomozást a rendőrség hétfőn.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Tanulságos: nézze meg, miket olvasott mostanság Bill Gates

Tanulságos: nézze meg, miket olvasott mostanság Bill Gates