Tetszett a cikk?

Több száz milliós, egyes lapértesülések szerint akár 21 milliárdos is lehet az a sikkasztás, amelynek gyanúja miatt nyomozást rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága hétfőn, a Kereskedelmi és Hitelbank (K and H) Equities nevű brókercégnél folytatott belső vizsgálat eredményével összefüggésben.

A K and H korábbi tájékoztatása szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Pannonplasttal összefüggő határozatának megjelenését követően a tulajdonosok június végén belső vizsgálatot indítottak, mert a K and H Equities, mint befektetési szolgáltató, a vele kötött befektetési tanácsadási, valamint bizományosi keretszerződés előírásait megszegve - az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. tudta és előzetes jóváhagyása nélkül, valamint az ÁAK Rt. nem teljes körű és valótlan tájékoztatása mellett - a saját céljaira használta a megbízó pénzét.
A célvizsgálatot az motiválta, hogy a felügyelet szokatlan ügyletekre lett figyelmes a befektetések vizsgálatakor és az adatszolgáltatás alapján is - mondta korábban Sáray Éva, a PSZÁF elnökhelyettese. A felügyelet június 17-én nyilvánosságra hozott határozatában megállapította, hogy január 30. és február 5. között több függetlennek látszó, de kivétel nélkül a K and H Equities Rt. állandó és megkülönbözetett elbánásban részesülő ügyfélkörébe tartozó befektető vásárolt jelentős mennyiségű – összesen 950061 darab, a társaság alaptőkéjéből összesen 22,56 százalékos részesedést megtestesítő – Pannonplast részvényt a tőzsdén, összesen 1,2 milliárd forint árfolyamértéken. Ezek a személyek – a fent említett konstrukció keretében – 2003.március 10-én a Britton Kft-nek 295000 darab, a Kartonpack Rt-nek 215000 darab, március 19-én pedig a PEVDI Kft-nek 300061 darab részvényt összehangoltan adtak át a megszerzett Pannonplast részesedéseikből.
A gazdasági és közlekedési miniszter június 26-án rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszüntette Bitvai Miklós, az ÁAK vezérigazgatójának munkaviszonyát. A K and H Bank és egy magányszemély feljelentése alapján különösen nagy értékre elkövetett – az elsődleges adatok szerint több száz millió forintos, de a Napi üzleti lap információi szerint akár 21 milliárdos – sikkasztás gyanúja miatt rendelt el nyomozást a rendőrség hétfőn.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

Nincs egyezség, újra sztrájkolnak a Continental makói gyárában

Nincs egyezség, újra sztrájkolnak a Continental makói gyárában