Tetszett a cikk?

A Paksi Atomerőmű igazgatósága az orosz TVEL-t választotta ki az erőmű 2-es blokkjának karbantartása során történt üzemzavar következményeinek elhárítására - jelentette be hétfőn Molnár Károly, a Paksi Atomerőmű Rt. Igazgatóságnak elnöke.

Az orosz cég az engedélyeztetési eljárást követően nyolc hónap alatt végzi el a munkát. A másik pályázó a német-francia Framatome-ANP volt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség hétfőn publikált végső jelentése megerősítette korábbi megállapítását, miszerint a Framatome-ANP tervezési hibája okozta az üzemzavart és a Paksi Atomerőmű túlzott bizalmat tanúsított a német-francia cég iránt.
Az árajánlatokat üzleti titoknak tekintik, és nagy valószínűséggel nem hozzák nyilvánosságra. Kocsis István vezérigazgató egy korábbi nyilatkozatában kiemelte, hogy a döntésnél elsődleges a biztonság; ezt figyelembe véve vizsgálta eddig is a zsűri a pályázatokat. Kocsis beszámolt arról is, hogy tovább folytatják a kamerás vizsgálatokat, készítenek egy három dimenziós számítógépes modellt, ami a munkavégzés egyes fázisainak tervezését segíti majd. Az eddigi vizsgálatok egyébként azt mutatták, hogy a korábban feltételezettnél kedvezőbb a helyzet a tisztítótartályban. Az 1-es blokk nagyjavításáról elmondta: az 58 naposra tervezett munka a program szerint folyik, elvégezték a nyomáspróbákat és megkezdték az üzemanyag berakását. A blokk szeptember első napján már áramot ad. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Osztrák állami díjat kap Krasznahorkai László

Osztrák állami díjat kap Krasznahorkai László

Rendszeresen megverte és ki is rabolta idős édesapját egy férfi Érden

Rendszeresen megverte és ki is rabolta idős édesapját egy férfi Érden

Szombatig van elegendő oxigén az 53 emberrel elsüllyedt indonéz tengeralattjárón

Szombatig van elegendő oxigén az 53 emberrel elsüllyedt indonéz tengeralattjárón