Tetszett a cikk?

Ma tartotta első ülését a balatoni tárcaközi bizottság, amely egy júliusi kormányhatározat értelmében alakult meg. A testület értékelte, mit sikerült megvalósítani a kormányhatározat rövid- és középtávú feladattervéből. A határozat 2003-ra, illetve 2004-re szóló rövid távú feladatai 10 milliárd forintot emésztenek fel. A Balaton vízpótlására vonatkozó tervekről még nem tárgyalt a bizottság.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, a testület elnöke az alakuló ülést követően elmondta: a megbeszélésen értékelték, hogy mit sikerült megvalósítani a júliusi kormányhatározat 32 pontos rövid és 15 pontos középtávú feladattervéből. Megállapították, hogy folyik a strandok és kikötők kotrása. Az előbbi munkákhoz a kormányhatározat szerint 75 százalékra növelték az állami támogatást, az utóbbinál 25 százalékos állami támogatást biztosítanak. Működik a szennyeződéseket összeszedő tisztítóhajó, a legtisztább strandok kitűzhették az ennek megfelelő kék zászlót. Szerintük megfelelő ütemben folynak a csatorna és szennyvíztisztító építési munkák is.
A tárcaközi bizottság elnöke elmondta, hogy a következő ülésre készül el a tudományos jelentés a balatoni vízpótlás lehetőségeiről. Persányi Miklós megemlítette, hogy az átlagos vízmélység a szokásos 330 centiméter helyett 260 centiméter jelenleg. A kormányhatározat 2003-ra, illetve 2004-re szóló rövid távú feladatai - az autópálya-építés nélkül - 10 milliárd forint nagyságrendű finanszírozást igényelnek.
A kormányhatározat által kitűzött idei munkákra, így például a hatásvizsgálatokra, a strandok és kikötők kotrásából származó iszap elhelyezésére, a tisztítóhajó üzemeltetésének támogatására, a nádasok védelme érdekében folytatandó bontásokra, az ifjúsági, környezetvédelmi táborok szervezésére az idei költségvetés általános tartalékából 250 millió forinttal lehetett megemelni a szaktárca balatoni vízminőség-védelmi kiemelt előirányzatát.
A bizottság társelnöke az európai integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter és a gazdasági és közlekedési miniszter által kijelölt személy. A testület munkájában részt vesz több tárca vezetője, illetve képviselője, valamint a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felvette a kamera, ahogy bemásztak a remízbe összefújni két metrókocsit

Felvette a kamera, ahogy bemásztak a remízbe összefújni két metrókocsit

Time – Európa utolsó diktátora nem lehet nyugodt az elnökválasztás előtt

Time – Európa utolsó diktátora nem lehet nyugodt az elnökválasztás előtt

És akkor egy magyar milliárdosnak lett egy nagyon rossz napja

És akkor egy magyar milliárdosnak lett egy nagyon rossz napja