Tetszett a cikk?

A Forma-1 mogyoródi futamának közönsége szemetel. Nagy szerencséje ez a hulladékgyűjtésből élő vállalkozásoknak, amelyek összekaptak azon, melyikük mire jogosult.

A közelmúltban zárult Forma-1 színfalai mögött egy másik verseny is zajlik, mégpedig a látogatók szemetéért. A mogyoródi önkormányzat az idén előírta: a település teljes területén egyetlen cég, a beszédes nevet választott Kupac Bt. jogosult a kommunális hulladék gyűjtésére, amit a Ker-Hu Kft. csömöri lerakójára kell vinni. A rendelet értelemszerűen a versenypályára is vonatkozik. Onnan azonban – mint immár 18 éve minden alkalommal – változatlanul a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF) vitte el a hulladékot rákospalotai égetőjébe. Sajátos módon Nagy Péter, a Kupac Bt. vezetője nem szállt harcba a néhány milliós bevételért, s – mint az önkormányzat sajtóreferense elmondta – a helyhatóság sem kíván konfliktust „az 50 százalékban állami tulajdonú, a településnek fontos” Hungaroring Sport (HS) Rt.-vel. Így aztán volt ugyan önkormányzati rendelet, de a "rendet" nem az, hanem a szokásjog szabályozta.
A HS az idén sem hirdetett pályázatot a szemét elszállítására, csupán felkérést küldött az FKF-nek. „Felhívásunkra az FKF a hulladék ártalmatlanítására is tett ajánlatot, ami – figyelemmel arra, hogy igen sok országból érkeznek látogatók, s a szemét összetétele nem ismeretes – igen lényeges szempont” – indokolta Kollai Gergely, a HS jogtanácsosa, miért az FKF-et választották a pálya szeméttelenítésére, s miért nem a Kupacot. Az okfejtés valamiféle fertőző hulladék súlyos veszélyére enged következtetni, noha a HS megegyezett néhány középiskolával: az augusztus végi utótakarítás során a diákok a műanyagot és az aludobozokat külön konténerbe gyűjtik. „Az FKF csak a maradék szemetet viszi el” – mondta Nagy László, a cég marketing osztályvezetője, aki visszautasította azt a feltételezést is, hogy a mogyoródi többletszemét fogadása miatt a rákospalotai égetőből kiszoruló hulladékkal lényegesen hosszabb utat tennének meg a kukásautók a pusztazámori vagy a dunakeszi lerakóig. „Az FKF-nek kifejezetten kapóra jött a nagy hőtartalmú anyag, ilyenkor ugyanis a dinnyeszezon miatt a járatok egy részét az égető helyett a lerakókra kell irányítanunk” – fejtegette.
Csakhogy a kéthavi kényszerszünet után újraindított égető a most folyó felújítás miatt félgőzzel működik, így aligha okozhat gondot nagy hőtartalmú hulladékkal való ellátása. A mogyoródi önkormányzat által kijelölt, csömöri Ker-Hu lerakási listaára egyébként feleakkora, mint a rákospalotai 11 ezer forintos árszabás. A vita pikantériája, hogy a légszennyezési bírság szigorítása miatt az FKF-nek a rákkeltő dioxin határérték feletti kibocsátása miatt több mint 100 millió forintos bírságot kell fizetnie a környezetvédelmi felügyelőség napokban született, még nem jogerős határozata alapján. „Ha létezik is a szemetet Csömörre irányító önkormányzati rendelet, annak alkotmányosságát meg fogjuk vizsgáltatni, hiszen az a vállalkozás szabadságának alkotmányos elvét sértené” – nyilatkozta Kollai.
„A vállalkozás szabadsága” a fővárosban azt jelenti, hogy csak az FKF és kilenc alvállalkozója gyűjtheti a kommunális hulladékot, más nem. A gazdálkodóknak a hulladékgazdálkodási törvény ad egy kibúvót: megbízhatnak más, a környezetvédelmi hatóság engedélyével rendelkező céget is. A Városháza azonban egy újabb csavarral a gazdálkodók „háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű” hulladékát is csak az FKF-fel engedi elvitetni. Az idén kudarcot vallott a MÁV vezérigazgatóság próbálkozása is, amely a résztulajdonában álló MÁV-Rec Kft.-vel kívánta elszállíttatni napi mintegy tíz kukányi irodai szemetét. Amikor óvatosságból a próbálkozás jogszerűségéről kért állásfoglalást a MÁV, a főjegyző az említett rendeletre hivatkozva úgy foglalt állást, hogy a váltásra nincs jogi lehetőség.
Ilyen alapon azonban a mogyoródi versenyen keletkező hulladék is „háztartási jellegű”, vagyis, ha a főváros saját előírását követné, saját cége nem vállalhatna onnan hulladékszállítást, csak a mogyoródi önkormányzat által megbízott Kupac.
A tavaly országgyűlési határozattal jóváhagyott országos hulladékgazdálkodási terv szerint „intézkedéseket kell hozni az esetleges monopolhelyzetből adódó extrém magas díjak ellen”. Ehhez képest az FKF tarifái 2001-ben 17, tavaly 10,8, az idén 10,5 százalékkal nőttek. Néhány hulladékgyűjtő cég viszont olyan törvénymódosítást kezdeményezett, amelynek értelmében a gazdálkodó szervezeteknek nemcsak a háztartási hulladékhoz hasonló, hanem valamennyi, nem külön gyűjtött szilárd hulladékukat az önkormányzati közszolgáltatóval kellene elvitetniük. Az év elején javasolt törvénymódosítás azonban elakadt a szakmai egyeztetésen, miután maga a „hulladékos lobby” is megosztott, s a kommunális szolgáltatók szervezetén, a Köztisztasági Egyesülésen belül is vitatják a további szigorítás célszerűségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliárdos veszteségbe tette a BKK-t a „kudarcba fulladt e-jegyrendszer”

Milliárdos veszteségbe tette a BKK-t a „kudarcba fulladt e-jegyrendszer”

Kádár-kori vadásztörténetek

Kádár-kori vadásztörténetek

Többen haltak meg a korábbi influenzajárványokban, mint most a koronavírusban

Többen haltak meg a korábbi influenzajárványokban, mint most a koronavírusban