A Forma-1 mogyoródi futamának közönsége szemetel. Nagy szerencséje ez a hulladékgyűjtésből élő vállalkozásoknak, amelyek összekaptak azon, melyikük mire jogosult.

A közelmúltban zárult Forma-1 színfalai mögött egy másik verseny is zajlik, mégpedig a látogatók szemetéért. A mogyoródi önkormányzat az idén előírta: a település teljes területén egyetlen cég, a beszédes nevet választott Kupac Bt. jogosult a kommunális hulladék gyűjtésére, amit a Ker-Hu Kft. csömöri lerakójára kell vinni. A rendelet értelemszerűen a versenypályára is vonatkozik. Onnan azonban – mint immár 18 éve minden alkalommal – változatlanul a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF) vitte el a hulladékot rákospalotai égetőjébe. Sajátos módon Nagy Péter, a Kupac Bt. vezetője nem szállt harcba a néhány milliós bevételért, s – mint az önkormányzat sajtóreferense elmondta – a helyhatóság sem kíván konfliktust „az 50 százalékban állami tulajdonú, a településnek fontos” Hungaroring Sport (HS) Rt.-vel. Így aztán volt ugyan önkormányzati rendelet, de a "rendet" nem az, hanem a szokásjog szabályozta.
A HS az idén sem hirdetett pályázatot a szemét elszállítására, csupán felkérést küldött az FKF-nek. „Felhívásunkra az FKF a hulladék ártalmatlanítására is tett ajánlatot, ami – figyelemmel arra, hogy igen sok országból érkeznek látogatók, s a szemét összetétele nem ismeretes – igen lényeges szempont” – indokolta Kollai Gergely, a HS jogtanácsosa, miért az FKF-et választották a pálya szeméttelenítésére, s miért nem a Kupacot. Az okfejtés valamiféle fertőző hulladék súlyos veszélyére enged következtetni, noha a HS megegyezett néhány középiskolával: az augusztus végi utótakarítás során a diákok a műanyagot és az aludobozokat külön konténerbe gyűjtik. „Az FKF csak a maradék szemetet viszi el” – mondta Nagy László, a cég marketing osztályvezetője, aki visszautasította azt a feltételezést is, hogy a mogyoródi többletszemét fogadása miatt a rákospalotai égetőből kiszoruló hulladékkal lényegesen hosszabb utat tennének meg a kukásautók a pusztazámori vagy a dunakeszi lerakóig. „Az FKF-nek kifejezetten kapóra jött a nagy hőtartalmú anyag, ilyenkor ugyanis a dinnyeszezon miatt a járatok egy részét az égető helyett a lerakókra kell irányítanunk” – fejtegette.
Csakhogy a kéthavi kényszerszünet után újraindított égető a most folyó felújítás miatt félgőzzel működik, így aligha okozhat gondot nagy hőtartalmú hulladékkal való ellátása. A mogyoródi önkormányzat által kijelölt, csömöri Ker-Hu lerakási listaára egyébként feleakkora, mint a rákospalotai 11 ezer forintos árszabás. A vita pikantériája, hogy a légszennyezési bírság szigorítása miatt az FKF-nek a rákkeltő dioxin határérték feletti kibocsátása miatt több mint 100 millió forintos bírságot kell fizetnie a környezetvédelmi felügyelőség napokban született, még nem jogerős határozata alapján. „Ha létezik is a szemetet Csömörre irányító önkormányzati rendelet, annak alkotmányosságát meg fogjuk vizsgáltatni, hiszen az a vállalkozás szabadságának alkotmányos elvét sértené” – nyilatkozta Kollai.
„A vállalkozás szabadsága” a fővárosban azt jelenti, hogy csak az FKF és kilenc alvállalkozója gyűjtheti a kommunális hulladékot, más nem. A gazdálkodóknak a hulladékgazdálkodási törvény ad egy kibúvót: megbízhatnak más, a környezetvédelmi hatóság engedélyével rendelkező céget is. A Városháza azonban egy újabb csavarral a gazdálkodók „háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű” hulladékát is csak az FKF-fel engedi elvitetni. Az idén kudarcot vallott a MÁV vezérigazgatóság próbálkozása is, amely a résztulajdonában álló MÁV-Rec Kft.-vel kívánta elszállíttatni napi mintegy tíz kukányi irodai szemetét. Amikor óvatosságból a próbálkozás jogszerűségéről kért állásfoglalást a MÁV, a főjegyző az említett rendeletre hivatkozva úgy foglalt állást, hogy a váltásra nincs jogi lehetőség.
Ilyen alapon azonban a mogyoródi versenyen keletkező hulladék is „háztartási jellegű”, vagyis, ha a főváros saját előírását követné, saját cége nem vállalhatna onnan hulladékszállítást, csak a mogyoródi önkormányzat által megbízott Kupac.
A tavaly országgyűlési határozattal jóváhagyott országos hulladékgazdálkodási terv szerint „intézkedéseket kell hozni az esetleges monopolhelyzetből adódó extrém magas díjak ellen”. Ehhez képest az FKF tarifái 2001-ben 17, tavaly 10,8, az idén 10,5 százalékkal nőttek. Néhány hulladékgyűjtő cég viszont olyan törvénymódosítást kezdeményezett, amelynek értelmében a gazdálkodó szervezeteknek nemcsak a háztartási hulladékhoz hasonló, hanem valamennyi, nem külön gyűjtött szilárd hulladékukat az önkormányzati közszolgáltatóval kellene elvitetniük. Az év elején javasolt törvénymódosítás azonban elakadt a szakmai egyeztetésen, miután maga a „hulladékos lobby” is megosztott, s a kommunális szolgáltatók szervezetén, a Köztisztasági Egyesülésen belül is vitatják a további szigorítás célszerűségét.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban

Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban

Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont

Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont

"Van itt vagy négy cigány, azt mondtad, a héten elégeted" - a fideszes Pócs János egy kazánba zárta alkalmazottját

"Van itt vagy négy cigány, azt mondtad, a héten elégeted" - a fideszes Pócs János egy kazánba zárta alkalmazottját

Először bukkant fel a legújabb Ferrari szupersportkocsi természetes élőhelyén - videó

Először bukkant fel a legújabb Ferrari szupersportkocsi természetes élőhelyén - videó

A rádióban is adni fogják a rendőrség animációs filmjét

A rádióban is adni fogják a rendőrség animációs filmjét

Orbán Viktor, a három nyugati bölcs, meg egy tanmese

Orbán Viktor, a három nyugati bölcs, meg egy tanmese