Tetszett a cikk?

Ha meghallgatta volna az ellenérdekelt felet is a bíróság a demecseri időközi polgármester-választás megismétlését elrendelő végzése előtt, lehet, hogy más döntést hoz - jelentette ki Lövei Csaba, az SZDSZ szabolcsi irodavezetője. Közben életveszélyesen megfenyegették Fáky Lászlónét, a Fidesz jelöltjét, aki rendőrségi feljelentést tett.

Az SZDSZ elfogadja a bíróság határozatát, de van véleménye róla, hiszen a választók befolyásolásának tartott esetek tényként nem állják meg a helyüket - hangsúlyozta a térségi pártvezető. Arról, hogy Kis Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület jelöltje valótlanul állította, hogy megkapta az ajánlószelvények több, mint felét, Lövei Csaba úgy vélekedett: ezt ma már nem lehet bebizonyítani, hiszen a dokumentumokat meg kellett semmisíteni. "A szavazást nem a szelvények száma dönti el, hiszen ilyen alapon az állítólag 1817 ajánlást leadott Fáky Lászlónénak, a Fidesz jelöltjének nyernie kellett volna, mégis csak 1024-en voksoltak rá, szemben Kis Gyula 1547 szavazatával" - tette hozzá.
A kampányban elhangzott állítások Lövei szerint nem lehetnének perdöntőek, mert "a Fidesz jelöltje is befolyásolta a szavazókat azzal, hogy tanuszodát és sportcsarnoképítést ígért, holott a demecseri önkormányzat költségvetése és hitelképessége erre nem teremt lehetőséget". A szavazók szervezett szállításáról közölte: a Fidesz által megnevezett személynek nincs autója és jogosítványa. Így szerinte minden alapot nélkülözött az állítás, hogy a személy járművel vitte volna a voksolókat az urnákhoz.
A harmadik kifogásolt és a bíróság által elfogadott állítással kapcsolatban - miszerint Kis Gyula oktatási intézményben kampányolt - a szabolcsi SZDSZ-vezető elmondta: valóban készült a demecseri gimnázium bejárata előtt egy kép a jelöltről az egyik miniszterrel, de "ilyen alapon a Fideszt is elmarasztalhatták volna, hiszen a párt elnöke, Orbán Viktor a helyi iskola épületében lévő tornateremben tartotta a választási nagygyűlését".
Lövei Csaba végül megemlített egy 2002. áprilisi ügyet, amikor szerinte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság egy hasonló választási ügyben - amelyhez csatolták a rendőrségi jegyzőkönyvet is a bűncselekmény elkövetéséről - a mostanival teljesen ellentétes döntést hozott. A bíróság akkor nem fogadta el a területi választási bizottság által elrendelt nyírbátori kerületi országgyűlési képviselő-választás megismételtetését, hanem jóváhagyta a szavazás eredményét. "A jogbiztonságot nemigen erősítik a többféleképpen minősített esetek" - vélte az SZDSZ szabolcsi irodavezetője.
Életveszélyesen fenyegették meg Fáky Lászlónét, a Fidesz demecseri megismételt időközi polgármesteri választáson is induló jelöltjét, aki rendőrségi feljelentést tett - erősítette meg az MTI értesülését kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Az ügyben veszélyeztetés gyanújával szabálysértési eljárás indult. Az MTI pártkörökből származó információja szerint a jelöltet telefonon fenyegette meg egy ismeretlen személy még hétfőn, miután a sajtóhírekből közismertté vált, hogy a bíróság elrendelte a demecseri választás megismétlését különböző, az eredményt befolyásoló kampányszabálytalanságokat megállapítva. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt 16 ezer új fertőzöttet találtak Olaszországban

Egy nap alatt 16 ezer új fertőzöttet találtak Olaszországban

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését

A tanár lefejezésével sokkolt Franciaország erősíti a szélsőségesek elleni fellépését

Már arról is pletykálnak, milyen lesz a kijelző kialakítása a Samsung Galaxy S21-nél

Már arról is pletykálnak, milyen lesz a kijelző kialakítása a Samsung Galaxy S21-nél