Turczi Dávid tizenhat éves gimnazista február elején indul Kaliforniába, a NASA központjába, hogy bekapcsolódjon a Marsot kutató Spirit űrszonda földi vezérlésébe.

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium több mint tíz éve működő Supernova csillagászati szakköre nemzetközi hírre tett szert: diákjai már másodszor nyertek Mars-pályázatot, és ezzel lehetőséget kaptak arra, hogy a helyszínen, a NASA űrkutatási központjában bekapcsolódjanak a bolygókutató űrszondákat irányító csoport munkájába.

A nemzetközi Red Rover Goes to Mars néven kiírt diákpályázat újabb fordulójának nyertesei között van Turczi Dávid is, a Supernova csillagászati szakkör egyik legrégebbi tagja, aki február első hetében utazhat az amerikai űrközpontba. A küldetésirányító csoport munkatársaként, egy hétig vesz részt a Spirit űrszonda irányításában. "Ezt győztes pályamunkájának köszönheti, amiben egy Mars-jármű egy napi kutatási feladatait állította össze, figyelembe véve a tudományos program, a műszerek, a geológia és a biztonság szempontjait." - mondta el a hvg.hu-nak Sík András, a csillagászati szakkör vezetője.

A pályázat hazai fordulójának lebonyolítását a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) végezte. A legjobbaknak ítélt pályamunkák továbbjutottak a nemzetközi fordulóba, ahol több mint ötszáz jelentkező közül 62 diák került a döntőbe. Közülük telefonbeszélgetések során választották ki azt a tizenhat diákot, akik részt vehetnek a küldetésben - hangsúlyozta Sík. Szerinte Turczi Dávid azért lehet a nyertesek között, mert a Mars jármű útjának kiválasztásakor három alternatív tervet is kidolgozott, ráadásul geológiai szempontok alapján választotta ki a kőzet-célpontokat.

A pályázat kihirdetése óta a NASA a világhálón keresztül készíti fel a tizenhat győztest. A továbbképzés kiterjed többek között a kozmikus anyagok vizsgálatára, geológiai ismeretekre, és a digitális képfeldolgozásra.

Két éve, a diákpályázat első fordulójának két magyar nyertese is volt. Több mint tízezer jelentkezőből választották ki azt a kilenc diákot, akik közé Bodó Zsófia és Gaál Bernadett is bekerült. Feladatuk az volt, hogy kiválasszák azokat a területeket, amelyekről a vörös bolygó körül keringő Mars Global Surveyor űrszonda nagyfelbontású felvételeket készíthet. Ugyanakkor az ő javaslataikat is figyelembe vették a Mars Exploration Rover-ek, az űrszondák leszállóhelyeinek meghatározása során.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Apró méregzsák: 300+ lóerővel támad az új BMW X2 M35i

Apró méregzsák: 300+ lóerővel támad az új BMW X2 M35i

Az MNB tehetetlen a tranzakciós adót ügyfelekre terhelő három bankkal szemben

Az MNB tehetetlen a tranzakciós adót ügyfelekre terhelő három bankkal szemben

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek