Július 1-jétől kezdve már csak háromezer forintnyi tételes adóval lehet megváltani a vállalati telefonok magán célú használatát.

Az Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslat szerint az új adó fővonalanként vagy mobiltelefononként értendő, és a kifizetőt terheli. Cserébe a cégek teljes egészében a jelenlegi 70 százalék helyett a telefonálás áfájának 100 százalékát költségként számolhatják el, és visszaigényelhetik utána az áfát.Várhatóan április közepén hirdethetik ki az új adónemet, így július elsejétől lépne életbe az új adó, ám az adózó dönthet úgy is, hogy 2004. január 1-től visszamenőleg is a fővonalankénti háromezer forintos adót választja. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis a céges vonal magán célú használata természetbeni juttatásnak minősül, ami bejelentett alkalmazottanként 44 százalékos személyi jövedelemadót, 29 százalékos társadalombiztosítási járulékot és 3 százalékos munkaadói járulékfizetési kötelezettséget jelentene. Az új adónem alól csupán azok mentesülnének, akik részletes híváslistával tudják igazolni, hogy a munkahelyi telefonról nem telefonáltak magánügyben.Azon fővonalaknál, amelyek havi számlája nem éri el a 6 ezer forintot, nem kell kifizetni mind a 3 ezer forintot. A javaslat szerint ugyanis a tételes adó összege a telefonszámla fele, de legfeljebb háromezer forint lenne. A javaslat csak a költségelszámolást végző cégeket érinti. Az átalányadózókra, az egyszerűsített bevételi nyilvántartást vezető evásokra és az őstermelőkre nem vonatkozik. Számítások szerint az új adóbevétel növelné a költségvetés bevételeit.A különböző adómódosításokat egybesűrítő salátatörvény a Sulinet Expressz Programot is módosítja. A jövőben a kedvezményes vásárlás lehetősége minden magánszemélynek megadatik, akinek éves jövedelme nem éri el a 3,4 millió forintot. Ők teljes egészében igénybe vehetnék a kedvezményt, míg a támogatás mértéke négymillió forintos felső határig fokozatosan csökkenne. A számítógépet vásárló adózónak minden alkalommal a gép árából legalább 50 százalék önrészt kell fizetnie.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Visszatér a tél, érkezik a hó

Visszatér a tél, érkezik a hó

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból