Tetszett a cikk?

Július 1-jétől kezdve már csak háromezer forintnyi tételes adóval lehet megváltani a vállalati telefonok magán célú használatát.

Az Országgyűlés elé kerülő törvényjavaslat szerint az új adó fővonalanként vagy mobiltelefononként értendő, és a kifizetőt terheli. Cserébe a cégek teljes egészében a jelenlegi 70 százalék helyett a telefonálás áfájának 100 százalékát költségként számolhatják el, és visszaigényelhetik utána az áfát.Várhatóan április közepén hirdethetik ki az új adónemet, így július elsejétől lépne életbe az új adó, ám az adózó dönthet úgy is, hogy 2004. január 1-től visszamenőleg is a fővonalankénti háromezer forintos adót választja. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis a céges vonal magán célú használata természetbeni juttatásnak minősül, ami bejelentett alkalmazottanként 44 százalékos személyi jövedelemadót, 29 százalékos társadalombiztosítási járulékot és 3 százalékos munkaadói járulékfizetési kötelezettséget jelentene. Az új adónem alól csupán azok mentesülnének, akik részletes híváslistával tudják igazolni, hogy a munkahelyi telefonról nem telefonáltak magánügyben.Azon fővonalaknál, amelyek havi számlája nem éri el a 6 ezer forintot, nem kell kifizetni mind a 3 ezer forintot. A javaslat szerint ugyanis a tételes adó összege a telefonszámla fele, de legfeljebb háromezer forint lenne. A javaslat csak a költségelszámolást végző cégeket érinti. Az átalányadózókra, az egyszerűsített bevételi nyilvántartást vezető evásokra és az őstermelőkre nem vonatkozik. Számítások szerint az új adóbevétel növelné a költségvetés bevételeit.A különböző adómódosításokat egybesűrítő salátatörvény a Sulinet Expressz Programot is módosítja. A jövőben a kedvezményes vásárlás lehetősége minden magánszemélynek megadatik, akinek éves jövedelme nem éri el a 3,4 millió forintot. Ők teljes egészében igénybe vehetnék a kedvezményt, míg a támogatás mértéke négymillió forintos felső határig fokozatosan csökkenne. A számítógépet vásárló adózónak minden alkalommal a gép árából legalább 50 százalék önrészt kell fizetnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezrek tüntettek Moszkvában Borisz Nyemcov meggyilkolásának hatodik évfordulóján

Ezrek tüntettek Moszkvában Borisz Nyemcov meggyilkolásának hatodik évfordulóján

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton - videó

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton - videó

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél