Tetszett a cikk?

A Fidesz "Nemzeti Petícióját" alátámasztó aláírásgyűjtő kampány kedden beindult, miután az adatvédelmi biztostól hétfőn zöld utat kapott. Az akció egyik célja a választók politikai profiljának megrajzolása, hogy a közelgő európai választásokra direkt marketinggel gyúrhassák meg őket.Modern demokráciákban a pártoknak létkérdés, hogy a választóikkal kapcsolatot építsenek és tartsanak. De fontos ez a választóknak is és magának a demokráciának is. A magyar alkotmány kimondja: „a pártok közreműködnek a népakarat kialakításában és kinyilvánításában”. A személyes kapcsolat kialakítására persze több lehetőség is nyílik, például találkozók, fórumok szervezésével, és a pártfórumok is részben erre valók. A politikusok azonban többnyire kerülik a személyes találkozókat, számukra kínos eszmecseréket.

Így, ha a pártok tájékozódni akarnak, mit is akarnak az emberek, nem marad más hátra, mint a közvélemény-kutatás, és - hogy programjuk, politikai kínálatuk biztosan egybeessék a szavazókéval - a választói vágyak befolyásolása. El kell hitetniük a választókkal: a párt megoldásai egybeesnek az ő szükségleteikkel, érzelmileg is mozgósítani kell őket, hogy a párt számára fontos, akár válságos időszakban is a pártot válasszák. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az emberek mindennapi, egyéni vágyait a pártirodákon alkotnák meg, mint törekedtek erre a diktatúrákban, hanem azt, hogy a pártok a valóságos, de formátlan elképzelésekhez adnak politikai formát. Ehhez manapság a kereskedelmi marketing arzenáljából ismert eszközöket alkalmaznak, köztük a direkt marketinget.

Jelenleg az adatvédelmi biztos többszöri sürgetése ellenére sincs törvény a magyarországi politikai direkt marketingről. Így az a faramuci helyzet alakult ki, hogy a politikai pártoknak jóval nehezebb a dolguk a személyes adatok beszerzésénél, mint a kereskedelmi cégeknek, amelyek többféle bontásban, időbeli korlátozás nélkül juthatnak személyi adatokhoz. Ráadásul az így-úgy beszerzett, de elavult vagy pontatlan adatok sokkal nagyobb kárt okozhatnak, mint hasznot. Elhunytnak életbiztosítást vagy kisnyugdíjasnak Volvót kínálni meglehetősen kontraproduktív. Nincs ez másképp a politikai termékeknél sem, és itt még inkább számolni kell a fogyasztó ízlésének változékonyságával: az előző voksolásnál még Horn Gyuláért rajongott, most Orbán a lieblingje.

Bár Orbán Viktor szombati kongresszusi beszédéből ez még nem derülhetett ki, de az ifjú szocialisták támadása nyomán a Fidesz elismerte, hogy a nemzeti petíció aláírásgyűjtő kampánya egy címlista összeállítását is szolgálja. Ez jól jöhet majd a választók célzott vagy közvetlen meggyúrására. Az adatvédelmi biztos által vezetett nyilvántartásba a Fidesz már "aláírásgyűjtés és kapcsolattartás" céljából létrehozott adatbázisként jegyeztette be akcióját.

Személyes adatokat csak az gyűjthet, tárolhat és továbbíthat, akinek ezt törvény megengedi vagy az érintett személy ehhez hozzájárul. A hozzájárulásnak önkéntesnek, határozottnak kell lennie, és az érintettet tájékoztatni kell, milyen célból, mennyi ideig kezelik privát adatait. A hvg.hu-nak nyilatkozó adatvédelmi biztos szerint a Fidesz–MPSZ akciója nem jogszabályellenes, mert a párt az alkotmányban biztosított petíciós joggal él. Ettől láthatóan elkülönítve arra kéri az embereket, hogy rendelkezzenek személyes adataikról, a Fidesz kezelheti-e azokat vagy sem. A hvg.hu által megkérdezett több adatvédelmi szakember szerint sem történt törvényellenes árukapcsolás, amikor a párt a petíciós ív mellé még a személyes adatokról rendelkező nyilatkozatot is mellékel.

Ezzel együtt aggályosnak látszik, hogy a párt honlapján elektronikus úton is csatlakozni lehet a petícióhoz, így aláírás nélkül valótlan adatok kerülhetnek a Fidesz birtokába. Az sem világos, hogy a kormánynak mi a teendője a megkapott aláírásgyűjtő ívekkel, és az abban szereplő személyes adatokkal. (A petíció politikai következményiről most nem szólunk.)

Az adatvédelmi biztos interneten is elérhető nyilvántartásából kiderül, hogy a Fideszen kívül, amely öt esetben jelentett be adatgyűjtést (így például a 2012-es nyári olimpia megrendezésének támogatására, a polgári körök vezetőinek adatainak nyilvántartására), a parlamenti pártok közül csupán az MSZP-nek van bejelentett adatbázisa, „párttagok, pártoló tagok és szimpatizánsok, valamint [és ez önmagában is meghökkentő] a tagok családtagjainak nyilvántartása” megnevezéssel, illetve a „nevezett személyi körrel való kapcsolattartás” céljának megjelölésével. Nehezen képzelhető el, hogy a többi pártnak ne lenne szimpatizánsairól listája, illetve ne lenne tagnyilvántartása, amelyre a törvény egyébként is kötelezi – a feledékeny pártok a bejelentés elmulasztásával az adatvédelmi törvényt sértik meg.

A különféle listák létrehozása direkt marketingkampányok alapját képezik. Orbán Viktor egyik nyilatkozatában azzal kívánta elütni a kérdést, hogy a választáson indulók egyébként is megvásárolhatják a teljes névjegyzéket, külön adatgyűjtésre miért lenne szüksége a Fidesznek. A választási eljárásról szóló törvény szerint a központi lakcímnyilvántartótól a pártok valóban megkaphatják a választók nevét és lakcímét, de mindezt legkorábban csak a választásokat megelőző 20. napot követően, és a listát a szavazás napján meg kell semmisíteniük. Tehát csak rövid ideig áll a rendelkezésükre. Ráadásul a direkt kampány költségeit jelentősen növeli, hatékonyságát pedig csökkenti, ha nem lehet szelektálni a választópolgárok között. Azok elérésére van tehát szükség, akik sejthetően fogékonyak a Fidesz jelszavaira, de bizonytalanok vagy nem fontos számukra a júniusi szavazás. A nemzeti petícióban szereplő „követelések” kellőképpen általánosak ahhoz, hogy az eltökélt kormánypártiak ne írják alá, viszont a nem „aranyjelvényes” fideszeseken és polgári körösökön túl másokat is megszólítson.

A Fidesz számára ugyanis kulcskérdés a magas részvétel a júniusi EP-választásokon, tartalékszavazói ugyanis a fiatalok, csalódottak, leszakadók, keleti megyék lakói közül kerülhetnek ki. Ők azok, akik hagyományosan ritkábban mennek el szavazni, mint a fővárosiak vagy a nyugdíjasok, akik inkább a kormánypártokat támogatják. A földcsuszamlásszerű választási győzelem pedig kikényszerítheti az országgyűlési választások előrehozását is, amire a hatalomból két éve eltávolított Fidesz és Orbán mind türelmetlenebbül áhítozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

3,5 millió forintért kerül kalapács alá az Apple szivárványos táblája

Visszavesz új videokártyája teljesítményéből az Nvidia, hogy az ne váljon a kriptobányászok játékszerévé

Visszavesz új videokártyája teljesítményéből az Nvidia, hogy az ne váljon a kriptobányászok játékszerévé

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében