Tetszett a cikk?

A Bartók Béla úti mecsetet bíráló nyilatkozatai miatt telefonon megfenyegették Bolek Zoltánt, a Magyar Iszlám Közösség vezetőjét – tudta meg a hvg.hu. Egy másik muszlim vallási közösség alelnöke azt állítja lapunknak, hogy a magyar hatóságok már 2001. szeptember 11-e előtt is figyelték a muszlim szervezeteket.

"Nem azt mondtam, hogy mindenki, hanem azt mondtam, hogy ott vannak a szélsőséges nézetűek, nem kell összekeverni, hogy terrorista. Folyamatosan, állandóan lázítottak, pláne ramadán környékén. Lázítottak a többi ember ellen, a keresztények ellen” – mondta szerdán Bolek Zoltán Magyar Iszlám Közösség vezetője a Magyar Rádiónak. Bolek Zoltán a hvg.hu-nak – ugyancsak szerdán – megerősítette azon álláspontját, hogy a Bartók Béla úti mecsetben „szélsőséges eszmék találnak táptalajt”. A férfi a hvg.hu-nak elmondta azt is, hogy a sajtónak adott nyilatkozatai miatt megfenyegette egy, a Bartók Béla úti mecsetet látogató ember. „Kaptam egy telefont a nyilatkozataim miatt, hogy féljek Istentől” – mondta Bolek. A Magyar Iszlám Közösség vezetője azt állítja, a telefonáló azzal vádolta őt, hogy nyilatkozataival „valakinek dolgozik”. Bolek egyelőre nem tesz feljelentést a rendőrségen.A Magyar Iszlám Közösség vezetője szerint a terrorista merénylet előkészítése miatt kedden őrizetbe vett férfinak vannak még követői Magyarországon és a terrorveszély nem múlik el addig, míg nem számolják fel a szélsőséges muszlimok háttérbázisát. Mint a hvg.hu-nak Bolek kifejtette, ezek az emberek „az egész nyugati civilizációval, így Európával is hadban állnak”.Bolek Zoltán 2003-ban az Origo internetes lapnak úgy nyilatkozott, hogy a Bartók Béla úti mecseten kívül „egy másik imahelyen eléggé magyarellenes, talán mondhatni, hogy keresztényellenes, de biztosan antiszemita kijelentéseket és megnyilvánulásokat tesznek". A Magyar Iszlám Közösség vezetője ugyanakkor a hvg.hu-nak szerdán nem nyilatkozott arról, hogy a „másik imahely” alatt a Magyarországi Muszlimok Egyházát értette-e, mely egyike a három magyar iszlám közösségnek.Abdul Galil: Régóta figyelnek minket„Nincs olyan pillanat, amikor nem figyelik a mecseteket” – közölte szerdán a hvg.hu-val Mohammed Abdul Galil, a Magyarországi Muszlimok Egyházának alelnöke. Abdul Galil szerint a magyar hatóságok már 2001. szeptember 11-e előtt is figyelték a muszlim szervezeteket. „Nyíltan, titkosan, minden eszközzel, módszerrel figyelik ezeket a szervezeteket, de ez nem változtat meg semmit, mert Magyarországon nincs olyan csoport, amely veszélyes lehetne” – mondta az alelnök, aki szerint azonban még korai lenne következtetéseket levonni arról, hogy a Bartók Béla úti mecset imámjának tegnapi őrizetbe vétele milyen hatással lesz a magyarországi moszlim közösségekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!