A Bartók Béla úti mecsetet bíráló nyilatkozatai miatt telefonon megfenyegették Bolek Zoltánt, a Magyar Iszlám Közösség vezetőjét – tudta meg a hvg.hu. Egy másik muszlim vallási közösség alelnöke azt állítja lapunknak, hogy a magyar hatóságok már 2001. szeptember 11-e előtt is figyelték a muszlim szervezeteket.

"Nem azt mondtam, hogy mindenki, hanem azt mondtam, hogy ott vannak a szélsőséges nézetűek, nem kell összekeverni, hogy terrorista. Folyamatosan, állandóan lázítottak, pláne ramadán környékén. Lázítottak a többi ember ellen, a keresztények ellen” – mondta szerdán Bolek Zoltán Magyar Iszlám Közösség vezetője a Magyar Rádiónak. Bolek Zoltán a hvg.hu-nak – ugyancsak szerdán – megerősítette azon álláspontját, hogy a Bartók Béla úti mecsetben „szélsőséges eszmék találnak táptalajt”. A férfi a hvg.hu-nak elmondta azt is, hogy a sajtónak adott nyilatkozatai miatt megfenyegette egy, a Bartók Béla úti mecsetet látogató ember. „Kaptam egy telefont a nyilatkozataim miatt, hogy féljek Istentől” – mondta Bolek. A Magyar Iszlám Közösség vezetője azt állítja, a telefonáló azzal vádolta őt, hogy nyilatkozataival „valakinek dolgozik”. Bolek egyelőre nem tesz feljelentést a rendőrségen.A Magyar Iszlám Közösség vezetője szerint a terrorista merénylet előkészítése miatt kedden őrizetbe vett férfinak vannak még követői Magyarországon és a terrorveszély nem múlik el addig, míg nem számolják fel a szélsőséges muszlimok háttérbázisát. Mint a hvg.hu-nak Bolek kifejtette, ezek az emberek „az egész nyugati civilizációval, így Európával is hadban állnak”.Bolek Zoltán 2003-ban az Origo internetes lapnak úgy nyilatkozott, hogy a Bartók Béla úti mecseten kívül „egy másik imahelyen eléggé magyarellenes, talán mondhatni, hogy keresztényellenes, de biztosan antiszemita kijelentéseket és megnyilvánulásokat tesznek". A Magyar Iszlám Közösség vezetője ugyanakkor a hvg.hu-nak szerdán nem nyilatkozott arról, hogy a „másik imahely” alatt a Magyarországi Muszlimok Egyházát értette-e, mely egyike a három magyar iszlám közösségnek.Abdul Galil: Régóta figyelnek minket„Nincs olyan pillanat, amikor nem figyelik a mecseteket” – közölte szerdán a hvg.hu-val Mohammed Abdul Galil, a Magyarországi Muszlimok Egyházának alelnöke. Abdul Galil szerint a magyar hatóságok már 2001. szeptember 11-e előtt is figyelték a muszlim szervezeteket. „Nyíltan, titkosan, minden eszközzel, módszerrel figyelik ezeket a szervezeteket, de ez nem változtat meg semmit, mert Magyarországon nincs olyan csoport, amely veszélyes lehetne” – mondta az alelnök, aki szerint azonban még korai lenne következtetéseket levonni arról, hogy a Bartók Béla úti mecset imámjának tegnapi őrizetbe vétele milyen hatással lesz a magyarországi moszlim közösségekre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését

Megakadályoznák a Fideszt, hogy elfogadja a „rabszolgatörvényt”

Megakadályoznák a Fideszt, hogy elfogadja a „rabszolgatörvényt”

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban

Így telt az újabb zajos szombat Franciaországban