Tetszett a cikk?

Féléves működésének utolsó ülésén sem tudta elfogadni napirendjét az Országgyűlés brókerbotrányt vizsgáló bizottsága kedden.

Demeter Ervin (Fidesz) bizottsági elnök napirendi javaslata saját jelentéstervezetének megtárgyalása volt, ehhez Szijjártó Péter (Fidesz) azt a módosító javaslatot adta be, hogy a bizottság tárgyalja Tóth Károly (MSZP) bizottsági tag két héttel ezelőtt készült jelentéstervezetét is. Ezt a javaslatot a bizottság Wiener György (MSZP) és Tóth Károly tartózkodása mellett még elfogadta.Az így kiegészült napirendet azonban az ellenzéki képviselők négy igen, Tóth Károly nem szavazatával és a három másik kormánypárti képviselő tartózkodásával végül nem szavazták meg.Tóth Károly az eredménytelen bizottsági ülés után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: olyan napirendet nem lehet elfogadni, amelynek első pontja egy komédiához asszisztál, amely "tárgyalásra alkalmatlan, méltatlan, a politika szégyene".A képviselő közölte: sajnálja, hogy a bizottság úgy fejezte be működését, ahogyan hat hónapig dolgozott, "mindenféle szabályt, törvényt (...) parlamenti szokásjogot félretéve". Szerinte "egyértelmű, hogy mindig azt a tervezetet kell megtárgyalni, amelyet elsőként nyújtanak be", márpedig a bizottság elnöke korábban azt határozta meg feladatként, hogy április elejéig el kell készülnie a jelentés-tervezetnek, amit a bizottság mandátumának utolsó három hetében véglegesítenének."Egyedül én vállaltam fel, hogy teljesítem a (...) feladatot" - mondta, emlékeztetve arra, hogy két héttel ezelőtt már benyújtotta jelentés-tervezetét a bizottság tagjainak. Szerinte a bizottság működése alatt "nem tudtak túllépni" azon, hogy egy folyamatban lévő büntetőügyben alakult parlamenti bizottság mit tehet meg, és mit nem. Mint mondta, csak olyanokat hallgathattak volna meg, akik "közvetlenül nem tudnak a bűncselekményről", ellenben a pontos információval bíró rendőrséget, ügyészséget és a PSZÁF-ot az ellenzéki képviselők "soha nem engedték, hogy meghallgassuk".Megismételte: nem bizonyosodott be, hogy politikusok direkt felelősek vagy érintettek lennének az ügyben, csak az, hogy mind jobb, mind baloldali politikusok befektettek a brókercégnél.Wiener György megalapozatlannak nevezte Demeter Ervin jelentéstervezetét, amely "szemben áll a rendelkezésre álló dokumentumokkal, (...) nem az igazság kiderítése az alapvető cél, hanem hogy rágalmakat fogalmazzon meg a (...) kormányzattal szemben".Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a kormánypárti képviselők "elszabotálták" a bizottság ülését, és kíváncsi arra, milyen titkolnivalójuk van, "ha még a saját jelentéstervezetüket sem voltak hajlandóak megtárgyalni".Demeter Ervin szerint a jelentésben arról kell számot adni, mit tudott elvégezni a bizottság. Beszélt arról, hogy a kormánypárti képviselők minden eszközzel próbálták megakadályozni a bizottság működését, és ő, mint elnök csak annyit tehet, hogy begyűjti azokat az információkat, amelyek az üggyel kapcsolatban keletkeztek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!