Féléves működésének utolsó ülésén sem tudta elfogadni napirendjét az Országgyűlés brókerbotrányt vizsgáló bizottsága kedden.

Demeter Ervin (Fidesz) bizottsági elnök napirendi javaslata saját jelentéstervezetének megtárgyalása volt, ehhez Szijjártó Péter (Fidesz) azt a módosító javaslatot adta be, hogy a bizottság tárgyalja Tóth Károly (MSZP) bizottsági tag két héttel ezelőtt készült jelentéstervezetét is. Ezt a javaslatot a bizottság Wiener György (MSZP) és Tóth Károly tartózkodása mellett még elfogadta.Az így kiegészült napirendet azonban az ellenzéki képviselők négy igen, Tóth Károly nem szavazatával és a három másik kormánypárti képviselő tartózkodásával végül nem szavazták meg.Tóth Károly az eredménytelen bizottsági ülés után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: olyan napirendet nem lehet elfogadni, amelynek első pontja egy komédiához asszisztál, amely "tárgyalásra alkalmatlan, méltatlan, a politika szégyene".A képviselő közölte: sajnálja, hogy a bizottság úgy fejezte be működését, ahogyan hat hónapig dolgozott, "mindenféle szabályt, törvényt (...) parlamenti szokásjogot félretéve". Szerinte "egyértelmű, hogy mindig azt a tervezetet kell megtárgyalni, amelyet elsőként nyújtanak be", márpedig a bizottság elnöke korábban azt határozta meg feladatként, hogy április elejéig el kell készülnie a jelentés-tervezetnek, amit a bizottság mandátumának utolsó három hetében véglegesítenének."Egyedül én vállaltam fel, hogy teljesítem a (...) feladatot" - mondta, emlékeztetve arra, hogy két héttel ezelőtt már benyújtotta jelentés-tervezetét a bizottság tagjainak. Szerinte a bizottság működése alatt "nem tudtak túllépni" azon, hogy egy folyamatban lévő büntetőügyben alakult parlamenti bizottság mit tehet meg, és mit nem. Mint mondta, csak olyanokat hallgathattak volna meg, akik "közvetlenül nem tudnak a bűncselekményről", ellenben a pontos információval bíró rendőrséget, ügyészséget és a PSZÁF-ot az ellenzéki képviselők "soha nem engedték, hogy meghallgassuk".Megismételte: nem bizonyosodott be, hogy politikusok direkt felelősek vagy érintettek lennének az ügyben, csak az, hogy mind jobb, mind baloldali politikusok befektettek a brókercégnél.Wiener György megalapozatlannak nevezte Demeter Ervin jelentéstervezetét, amely "szemben áll a rendelkezésre álló dokumentumokkal, (...) nem az igazság kiderítése az alapvető cél, hanem hogy rágalmakat fogalmazzon meg a (...) kormányzattal szemben".Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a kormánypárti képviselők "elszabotálták" a bizottság ülését, és kíváncsi arra, milyen titkolnivalójuk van, "ha még a saját jelentéstervezetüket sem voltak hajlandóak megtárgyalni".Demeter Ervin szerint a jelentésben arról kell számot adni, mit tudott elvégezni a bizottság. Beszélt arról, hogy a kormánypárti képviselők minden eszközzel próbálták megakadályozni a bizottság működését, és ő, mint elnök csak annyit tehet, hogy begyűjti azokat az információkat, amelyek az üggyel kapcsolatban keletkeztek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Pert vesztett a Beatrice-botrányt kirobbantó újságíró

Pert vesztett a Beatrice-botrányt kirobbantó újságíró

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések

FINA: Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait, rövidebbek lesznek a mérkőzések

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor