szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"A felsőoktatási törvénytervezet hamarosan a kormány elé kerül, a tavaszi ülésszak kezdetekor elindulhat a törvény vitája és a tavasz folyamán már elfogadásra is kerülhet a jogszabály" - jelentette be csütörtökön Magyar Bálint, az oktatási tárca vezetője.

A jogszabály előkészítését megelőző kétéves vitának köszönhető, hogy a legfőbb, reprezentáns szakmai szervezetek együttesen támogatják a tervezetet - mondta a miniszter. 

Magyar Bálint szerint a felsőoktatási reform első pillére a képzési rendszer átalakítása, amely egyaránt szolgálja a tömeg- és az elitképzés igényeit. A többciklusú, egymásra épülő, lineárisképzést 2006-tól felmenő rendszerben már kötelezően alkalmazniuk kell az intézményeknek.

Az irányítási rendszer átalakításának legfőbb vonása, hogy az egyetemi autonómia erősödik. Ugyanakkor az új törvény miniszteri, minisztériumi és kormányzati jogosítványokat delegál intézményi szintre - közölte az oktatási tárca vezetője.

A magántőke bevonásával megvalósuló nagy infrastrukturális beruházások során 15-20 év fejlesztését hozza előre a kormányzat. "Másfélszer annyi beruházás történik ez alatt a négy év alatt, mint amennyi a rendszerváltás egészen eddig eltelt időszakában" - véli Magyar.

A felsőoktatási reform lehetővé teszi, hogy Magyarország pályázhasson az európai tudásközpont szerepre - fűzte hozzá.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Európában gyenge a magyar oktatási rendszer

Magyarországon Európa egyik leggyengébb oktatási rendszere működik, derült ki az UNESCO értékeléséből, amely világviszonylatban meghúzta a vészharangot az oktatási folyamat minőségével kapcsolatban.

MTI Itthon

Az oktatási tárca cáfolja az egyházi vezetők állításait

A katolikus egyház vezetőinek nyilatkozataival szemben, a kormány és az egyházak oktatási támogatásáról szóló megállapodásának eredményeit a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatok tartalmazzák, s azok egy részét a parlament november 30-i ülésén már elfogadta.

Itthon

A felvételi-előkészítőket támadja az oktatási tárca

A felvételi-előkészítők hirdetései miatt a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez fordult az Oktatási Minisztérium. A tárca szerint a hirdetések azt a téves képzetet sugallják, hogy a tanfolyamokon jobban fel lehet készülni a kétszintű érettségire, mint a középiskolákban.

Karrier

Az ELTE szerint a felsőoktatási törvény nem alkalmas arra, hogy a parlament elé kerüljön

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a felsőoktatási törvénytervezet teljes tartalmi, szerkezeti, jogi és megfogalmazásbeli átalakítását tartja szükségesnek, az ugyanis jelenlegi formájában nem alkalmas arra, hogy az Országgyűlés elé terjesszék – közölte a Magyar Távirati Irodával az intézmény álláspontját Bakonyi László, az ELTE főosztályvezetője.