szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A síkvidéki lokátorok alkalmazását sem találta a többinél megfelelőbb megoldásnak a Magyarországra tervezett NATO-radar felépítésének helyszíneként az úgynevezett Zengő-bizottság.

Ha a dunántúli Mórágy vagy Liszó közelében építenék meg a radarállomást, akkor ez egyrészt több 10 milliárd forintos többletköltséget jelentene, másrészt kiegészítő radarokat is építeni kellene, mert azok nélkül nem lehetne teljesen lefedni az ország területét - állítja a Zengő-bizottság a csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében.

A bizottság a NATO-lokátor három korábban megnevezett telepítési helyszínén túl vizsgálta meg negyedik lehetőségként, hogy a Dunántúlon síkvidéki lokátorokkal biztosítsák az ország védelmét. A mórágyi, illetve a liszói helyszínre telepített radar egyikével sem lehetne lefedni azt a területet, amelyet a Zengőre tervezett radarral képesek lennének - olvasható a jelentésben.

Mórágy a Kelet-Mecsek és a Duna között elterülő Geresdi-dombság térségében található. A másik helyszín a Dél-dunántúli dombvidéken, a Nagykanizsától délre fekvő Liszónál kijelölt terület. Mindkét helyszín esetében a horvát hegyvidék, illetve a Mecsek hegység közelsége nagymértékben lecsökkenti a délnyugati, valamint a keleti irányokban a felderítési lehetőséget.

A kis repülési magasságon a repülőeszközök felderítése a követelményeknek megfelelően nem biztosítható minden irányban. A jelentés szerint mindkét esetben réskitöltő radarok használatára lenne szükség. A bizottság arra is felhívja a figyelmet, hogy ha a kormány nem a Zengőt választja a radar telepítési helyszínének, akkor a NATO-nál szerződésmódosítást kell kezdeményezni.

Korábban Medgyessy Péter miniszterelnök szorgalmazta, a bizottság vizsgálja meg, hogy Magyarország "azt a kockázatot viseli el inkább, hogy nem lát ezer méter alatt, és egy kisrepülő ellenséges szándékkal emberéleteket veszélyeztet, vagy nagyon fontos és megóvandó természeti értékeket tart ebben az ügyben fontosnak".
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Zengő: független szakértőket kér fel a kormány

Kormánytól független szakértői testület létrehozásáról állapodott meg a zengői radarállomás építésében érintett honvédelmi, igazságügyi, külügyi és környezetvédelmi tárca vezetője. Közben a Védegylet levélben fordult a miniszterelnökhöz, telepítsék máshová a lokátorállomást.