szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országos Választási Bizottság elnöke megerősítette a választási iroda korábbi értesülését, hogy a szavazatok újraszámolása során eddig nem találtak olyan számottevő jogszabálysértést, amely kihatással lett volna az eredeti eredményekre.

Ficzere Lajos a köztelevízió késő esti műsorában elmondta, hogy a kérdéses szavazókörök nagy részében, eddig 1080-ban végezték el az ellenőrzést, és ebből 200 esetben csupán 1-2 szavazateltéréssel módosították az eredményt. Az elnök arról is beszélt, hogy az újraszámolás költsége körülbelül százmillió forint, és szerdán, a munka elvégzése után dől el az, hogy honnan kerül elő ez a pénz.

Rytkó Emília, az Országos Választási iroda vezetője az Országos Választási Bizottság szombati ülésén elmondta: az előzetes adatok alapján a kettős állampolgárságra vonatkozó kérdésnél az igenek száma 124-gyel nőtt, a nem szavazatok 151-vel csökkentek, míg a kórházprivatizációról szóló kérdésnél az igenek száma 82-vel csökkent, a nemek száma, pedig 62-vel nőtt.

Szerdáig minden érintett szavazókör elvégzi a Legfelsőbb Bíróság végzésében meghatározott feladatot, az OVB pedig ezután tudja megállapítani újból az eredményt.

A területi választási bizottságok közül hat megye - Zala, Somogy, Hajdú- Bihar, Heves, Békés, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok - küldte el a szavazóköri végleges jegyzőkönyveket az OVI-nak. A 256 dokumentumból kiderül, hogy öt szavazókör kivételével mindenhol a szavazatok újraszámolásával állapították meg az új eredményt.

Öt esetben azt rögzítették, hogy az urnában szereplő adatlapot összevetették a jegyzőkönyvvel és nem találtak eltérést, illetve hogy "egyebekben pedig eleve is többször számoltak".

Gaudi-Nagy Tamás, a Magyarok Világszövetségének OVB-be delegált tagja ugyanakkor kifogásolta, hogy nem minden szavazókörben végzik el az újraszámolást, ezért azt javasolta, hogy a testület adjon ki állásfoglalást és közleményt, valamint kérje fel az OVI-t, a helyi választási irodák útján gondoskodjon arról, hogy számlálják újra a szavazatokat.

A OVB többi tagja egyik javaslatot sem támogatta, és többen kifejtették, hogy a Legfelsőbb Bíróság végzésében nem szerepel, hogy kizárólag a szavazatok újraszámolásával lehet megállapítani az új eredményt. Több tag, köztük Ficzere Lajos elnök azt hangsúlyozta: a szavazatszámláló bizottságok szuverén testületek, ők határoznak, abban, hogyan végzik el a rájuk szabott feladatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Patrubány nyílt levélben bírálta Rytkó Emíliát

A Magyarok Világszövetsége honlapjára csütörtökön kihelyezett - jelenleg el nem érhető - nyílt levélben a szervezet elnöke, Patrubány Miklós többek között arra figyelmeztette Rytkó Emíliát, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetőjét, hogy valamennyi, a választások tisztaságát felügyelő külföldi szervezethez, az Európai Unió ombudsmanjához, valamint az Európai Unió bíróságához fordul, ha Rytkó Emília nem tesz eleget az ő felszólításainak.

MTI Itthon

Lomnici módosítaná a választási törvényt

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke a népszavazás tapasztalatai nyomán indokolt a választási eljárásról szóló törvény módosítása. Lomnici szerint ezres nagyságrendben érkeznek kifogások, a jogorvoslatokat elbíráló szerv "bedugul, ellehetetlenül".

MTI Itthon

Felesleges volt az újraszámlálás

Pénteken délutánig mintegy 800 szavazatszámláló bizottság fejezte be a népszavazáson leadott voksok újraszámolását, csupán néhány szavazatnyi eltérést tapasztaltak - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Az MTI megyei tudósítói hasonló tapasztalatokról adtak hírt.

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Leprás csimpánzokat találtak, nyugtalanítja a kutatókat a betegség

Wayne Rooney visszavonult

Wayne Rooney visszavonult

Csak a jövő héttől kell negatív teszt az Angliába utazóknak

Csak a jövő héttől kell negatív teszt az Angliába utazóknak