szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban megkapták a demonstráló gazdák megbízottai által kidolgozott javaslatokat és megkezdték azok tanulmányozását. A tárgyalások délután folytatódnak. Eközben Hajdú-Bihar és Békés megyében is folytatódnak az útlezárások, melyekben továbbra is több száz munkagép vesz részt.

A megállapodásnak megfelelően a demonstráló gazdák megbízottai e-mailen juttatták el saját javaslataikat az agrár tárcához, s várhatóan kora délután folytatódnak a szakértői megbeszélések a minisztérium és a gazdák képviselői között.

A három szakértői bizottságban az agrártermelés szabályozásával, a vidékfejlesztés kérdéseivel, továbbá a jogi kérdéskörökkel, valamint egyéb más, a gazdák petíciójában szereplő követelésekkel foglalkoznak a gazdák és a minisztérium szakértői.

A tárgyalófelek tartják magukat az előzetesen megkötött megállapodásukhoz és a tárgyalásokról érdemi információt a megbeszélések közben nem kívánnak nyilvánosságra hozni. Ezt mind a gazdák, mind az agrár tárca képviselői megerősítették. Az agrár tárca tárgyalódelegációját Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár vezeti.

Hajdú-Bihar: 260 traktor az utakon (Oldaltörés)

Hajdú-Bihar megyében folytatják hétfőn megkezdett, forgalomlassító demonstrációjukat a gazdák – tájékoztatott Örvendi László, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) térségi elnöke.

A hétfőinél 60 traktorral többel, összesen 260 erőgéppel vonultak az utakra a termelők, akik délután háromig félpályás útlezárással támogatják a Budapesten tárgyaló, illetve demonstráló társaikat.

Hajdú-Biharban a 42-es úton Berettyóújfalu térségében 120 traktor, Püspökladány környékén 50 munkagép, a 48-as úton, a Halápi csárdánál 50 traktor, a 35-ös úton, Pród térségében további 40 traktor lassítja a forgalmat.

Folyamatosan demonstrálnak a gazdák Békésben (Oldaltörés)

Folytatják az előző nap megkezdett demonstrációjukat a békési gazdák is a 44-es úton Szarvas és Békésszentandrás között is. Itt várhatóan 30-40 munkagéppel vonulnak fel a térség gazdái és délutánig tartanak félpályás útlezárást.

A békésszentandrási gazdák kedden befejeződő demonstrációját előbb az orosházi, majd várhatóan a gyulai és a gyomaendrődi gazdák folytatják - közölte Kozsuch Mihály, a Magosz Békés megyei alelnöke.

Szerdán és csütörtökön az orosházi Parasztszövetség tagjai vonulnak fel a 47-es útra a városból Hódmezővásárhely felé vezető útszakaszon. Sitkei János, a Parasztszövetség megyei elnöke elmondta: kétnaposra tervezett megmozdulásukra 40-50 munkagépet várnak. A tiltakozásukhoz csatlakoztak a tótkomlósi gazdakör tagjai is. Az orosháziak demonstrációját péntektől várhatóan a gyomaendrődi vagy a gyulai gazdák folytatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

További agrártárgyalások

Folytatódtak az érdemi tárgyalások a demonstráló gazdák és az agrártárca megbízottjai között az Agrárgazdasági Kutatóintézetben.

MTI Itthon

Agrárdemonstráció: spontán tüntetés és miniszteri "ultimátum"

Néhány száz fős csoport gyűlt össze vasárnap délelőtt a Kossuth téren a földművelésügyi tárca épülete előtt. A tüntetőkkel közölték, hogy a bejelentett gazdademonstrációt lemondták. A demonstráló gazdák Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni a továbbiakban. Hétfőtől a 44-es főúton félpályás útlezárást terveznek a környező településeken élő gazdák.

MTI Itthon

Írásban válaszolnak az agrártárca ajánlatára a gazdák

Az agrárdemonstrációs bizottság írásban válaszol a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megállapodás-tervezetére – mondta Jakab István, a Magosz elnöke a Magyar Televízióban, ahol együtt szerepelt Németh Imre földművelésügyi miniszterrel hétfőn reggel.

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Itt a Földbarát telefon, újrahasznosított anyagokból van, a tokja lebomlik

Itt a Földbarát telefon, újrahasznosított anyagokból van, a tokja lebomlik

Biztosítási alkuszok szövetsége: drágulhat a kötelező biztosítás díja

Biztosítási alkuszok szövetsége: drágulhat a kötelező biztosítás díja