szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Néhány száz fős csoport gyűlt össze vasárnap délelőtt a Kossuth téren a földművelésügyi tárca épülete előtt. A tüntetőkkel közölték, hogy a bejelentett gazdademonstrációt lemondták. A demonstráló gazdák Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni a továbbiakban. Hétfőtől a 44-es főúton félpályás útlezárást terveznek a környező településeken élő gazdák.

További karikatúrák itt
© MARABU
A téren összegyűltek nemzeti színű zászlókat lobogtattak, a Honfoglalás 2000 Egyesület és a Fonyód Polgári Kör transzparensei látszottak a tömegben.

Nem sokkal 11 óra után Takács András, a szervezők felkérésére közölte az összegyűltekkel, hogy a demonstrációs bizottság által korábban meghirdetett tüntetés elmarad.

Arra kérte a megjelentek közül azokat, akik szolidaritásukat akarják kifejezni a gazdákkal, hogy menjenek a Felvonulási térre, ahol már várják őket.

A felszólítást követően a téren érezhetően csökkent a tüntetők száma, de néhányan továbbra is ott maradtak.

A minisztériumban 13 óráig várják a gazdák képviselőit (Oldaltörés)

A minisztérium vezetői 13 óráig várják a demonstrációs bizottság küldöttségét - mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, miután a gazdák képiselői nem jelentek meg a minisztérumban délelőtt 10 órára meghirdetett tárgyaláson.

"Amennyiben számukra is a tárgyalás a fontos, és nem a politikai mutatvány, abban az esetben meg fognak jelenni" - tette hozzá a miniszter, aki elmondta: az FVM tárgyalódelegációja összegezte az eddigi szakértői megbeszélések eredményeit, kialakította álláspontját, és szerették volna ezt "párhuzamba állítani" a demonstrációs bizottság álláspontjával.

"Mivel megszakadtak a tárgyalások, ezért szükséges bizonyos kérdéseknek a tisztázása. Nem lehet 30-40 olyan emberrel tárgyalni, akiknek nem is tudjuk, hogy egyáltalán van-e mandátumuk és politikai szónoklatot tartanak szakmai megbeszélések helyett" - fűzte hozzá.

Németh Imrének hétfőn Brüsszelben a miniszterek tanácsa ülésén kellene részt vennie, de kész Budapesten maradni, annak érdekében, hogy megszülethessen az egyezség.

A gazdák Gyurcsánnyal akarnak tárgyalni (Oldaltörés)

A demonstráló gazdák megbízottjai Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni a továbbiakban, hogy a megbeszéléseket mielőbb be lehessen fejezni és a köznyugalmat meg lehessen őrizni - jelentette be Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke vasárnap.

A Magosz elnöke szerint azért szeretnének a miniszterelnökkel tárgyalni, mert Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterben megrendült a gazdák bizalma. Az érdekképviseleti szervezet vezetője szerint ugyanis az agrártárca első embere időhúzásra játszik.

Jakab szerint a minisztérium képviselőivel kilenctől tizenegy óráig tárgyaltak a demonstráló gazdák megbízottai. Az egyeztetések folytak, ám az agrárminiszter sajtótájékoztatón adott
ultimátumot a minisztériumban a gazdáknak. Ez az ultimátum arról szól, hogy vasárnap 13 órára várják őket a minisztériumba egyeztetésre. Jakab István közölte: telefonon beszélt az agrártárca irányítójával és megpróbálta meggyőzni arról, hogy a Kossuth téren nincs semmiféle demonstráció, továbbá, hogy a gazdák a tisztességes tárgyalásokban érdekeltek.

Ezt követően döntött úgy a demonstrációs bizottság, hogy a továbbiakban nem kíván Németh Imrével tárgyalni, hanem a miniszterelnökhöz fordul annak érdekében, hogy a tárgyalások kimozduljanak a holtpontról.

Jakab kijelentette: elhatárolódnak minden politikai csoporttól, amely a gazdák követelései saját céljaira szeretné felhasználni. Megerősítette, hogy vasárnapra nem terveznek demonstrációt, azt lemondták.

Kormányszóvivői reakció

László Boglár kormányszóvivő szerint egyszer és mindenkorra szét kell választani a szakmát és a politikát.

"Szakmai kérdésekben a szakminiszter, aki e tekintetben legitimációval rendelkezik, készen áll a minisztérium épületében tárgyalni a gazdákkal" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

"Politikai kérdésekben politikai partnerekkel szokott a miniszterelnök tárgyalni. Eddig úgy tudtuk, hogy a Magosz nem az, bár az elmúlt napok történései ébresztettek némi kétséget ebben" - tette hozzá.

Hétfőtől félpályás útlezárást terveznek Békésszentandrás és Szarvas között (Oldaltörés)

További karikatúrák itt
© MARABU
Hétfőtől a 44-es főúton félpályás útlezárást tartanak a környező településeken élő gazdák - tájékoztatta az MTI-t Kozsuch Mihály, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) Békés megyei alelnöke vasárnap.

A demonstrációt a békésszentandrási gazdakör, a Magosz egyik megyei tagja szervezi, de azon várhatóan részt vesznek a környező településeken élő gazdák is. A gazdák időben bejelentették a rendőrségen a demonstrációs szándékukat. "A félpályás útlezárás csak akkor marad el hétfőn, ha a Magosz fővárosi vezetése erre kéri a szervezetőket.

A szolidaritási demonstrációnak szánt félpályás útlezárást hétfőn és kedden, reggel kilenc és 15 óra között tartják meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Agrárdemonstráció: tárgyalás helyett egyeztetnek

Az agrártárgyalások nem kezdődtek meg a demonstrációs bizottság által megjelölt időpontban, de a két fél megbízottai nem sokkal kilenc óra óta egyeztetnek arról: milyen lépéseket tegyenek a szakértői egyeztetések folytatására.

MTI Itthon

Új javaslat a gazdáknak

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) tárgyaló delegációja vasárnap tíz órakor a minisztériumban készen áll a tárgyalások folytatására - mondta Németh Imre, az agrártárca vezetője szombat délután, reagálva Jakab István indítványára, miszerint a demonstráló gazdák megbízottai a megbeszélések folytatását ugyancsak vasárnap, de az agrárgazdasági kutatóintézetben képzelik el.

Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Dózsa László a plakátról, amelyen nem szerepelt: Megbocsátást remélek!

Biztosítási alkuszok szövetsége: drágulhat a kötelező biztosítás díja

Biztosítási alkuszok szövetsége: drágulhat a kötelező biztosítás díja