szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz elnökének álláspontja szerint az áldozatokra kellene bízni az ügynökügyet, az áldozatoknak kellene eldönteniük, hogy mit tesznek a róluk készült jelentésekkel.

"Az én álláspontom egyszerűbb talán annál, mint amit a közéletben manapság hallani: én azt gondolom, hogy az ügyet az áldozatokra kéne bízni" - mondta Orbán Viktor a TV2 Mokka című műsorában. Szerinte az áldozatoknak oda kell adni a róluk készült jelentéseket, és "onnantól kezdve majd ő tudja, hogy mit kezd vele, felkeresi azt, aki azt róla írta, ha akarja, nyilvánosságra hozza". Orbán szerint ez az igazságnak „egy nem bíróság által gyakorolt, de ősi emberi formája".

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy ennek milyen jogi keretet kellene adni, azt válaszolta: jelenleg sem állunk messze ettől a megoldásról, hiszen ha valaki tudni akarja, hogy milyen adatokat gyűjtött róla a titkosrendőrség, akkor a történeti levéltártól kikérheti a dossziéját.

Szerinte a probléma az, hogy ebben ki vannak takarva a nevek, erre viszont szerinte nincs szükség. "Az áldozat helyett nem vállalnám, hogy akár morális, akár politikai ítéletet mondjak: bízzuk rá" - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

Mint mondta, 1990-ben rendezetlen állapotban vette át a demokrácia az egypártrendszertől az irattárakat, így mindenkit érhet meglepetés, "ez ellen senki sincs bebiztosítva".

Kifejtette, ha valaki Fidesz-tag, alá kell írnia egy nyilatkozatot, amelyben olyan kérdésekre is válaszolnia kell, hogy tagja volt-e az állampártnak, a munkásőrségnek, illetve együttműködött-e a titkosrendőrséggel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Péterfalvi az ügynöklisták publikálásáról

Az állami cél érdekében eljáróknak az eljárással összefüggő adata nyilvános, így az állambiztonsági szolgálatokkal együttműködőké is, azonban elkerülendő, hogy visszaható hatályt adjanak ennek a szabálynak és az alkotmányos értékrend szempontjait alkalmazzák nem jogállami időszakra - közölte az adatvédelmi biztos.

hvg.hu Itthon

Az ügynökbeszervezés még 1989-ben is gőzerővel folyt

Már recsegtek-ropogtak a szocialista rendszer eresztékei, de még 1989 első felében is több mint 2000 újabb célszemélyt vettek fel a megfigyeltek listájára. Összesen 165 ezer személy szerepelt a nyilvántartásokban, a megfigyeléssel pedig 8000 hálózati személyt foglalkoztatott.

MTI Itthon

Az átvilágítóbírák szerint az ügynöklisták számos adata hiteltelen

A közelmúltban "érthetetlenül váratlan és hirtelen" felbukkant ügynöklisták jó néhány adata hiteltelen, ráadásul az azokon szereplő személyek egy részének nevét a törvény értelmében nem is lett volna szabad nyilvánosságra hozni - áll az átvilágítóbírák közleményében. A bírák nem részletezik, pontosan miben találtak kifogást.

MTI Itthon

Gyulay Endre püspök nyílt levele az ügynöklistáról

"Bocsánatkérés a III/III-as listán feltüntetett püspök részéről" címmel nyílt levelet tett közzé Gyulay Endre szeged-csanádi katolikus püspök, akinek a neve szerepelt a nemrégiben interneten megjelentetett "ügynökjegyzéken"; a püspök leszögezi, hogy nem keresték meg, és jelentést vagy írást sohasem adott be.

MTI Itthon

Egyházi ügynöklista a Magyar Narancsban

Majsai Tamás református teológus, egyháztörténész 57 fedőnévből álló egyházi „ügynöklistát” tett közzé a hetilapban. A lajstromban szereplők többsége lelkész, protestánsokat éppúgy találunk köztük, mint katolikusokat.

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Meghalt a legidősebb brit

Meghalt a legidősebb brit

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője