szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gondozottak szabálytalan foglalkoztatása és munkabérének nem megfelelő kezelése miatt fegyelmi vizsgálatot rendelt el a pszichiátriai betegek bárándi otthonában és az ügyészséghez fordult a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés szocialista elnöke.

Ezt maga Juhászné Lévai Katalin jelentette be pénteken Debrecenben: "Egy vezető ellen fegyelmi vizsgálatot kezdeményeztem, s az igazságszolgáltatás segítségét kértem annak pontos feltárására, hogy mi történt az elmúlt években a pszichiátriai gondozottak bárándi otthonában."

A közgyűlési elnök gyámhivatali jelzésre rendelte el a vizsgálatot. Kiderült, hogy nem szabályos a gondozottak foglalkozása az intézményben, mint ahogy a munkabérük kezelése sem, ugyanis az egyik intézményi alszámlára érkező munkabér egy része a dolgozók által alapított magánalapítványhoz kerül.

A szabálytalanságokra adóigazolásokból derült fény, merthogy a gondnokság alatt lévő pszichiátriai betegek csak gondnoki hozzájárulással foglalkoztathatók, ilyen azonban nem volt - mondta Juhászné Lévai Katalin.

Közölte azt is, hogy a gondozottakat a Fővárosi Kézműipari Rt. szerződtette a munkára, amely cég mindössze húszezer forintért bérelt egy pincerészt munkahelyként az otthontól. Havonta 20-60 közötti dolgozót foglalkoztattak. "Az is meg kell vizsgálni, egyáltalán volt-e 60 munkára képes ember a gondozottak között."

A fegyelmi vizsgálat lefolytatása után Juhászné valószínűleg büntető feljelentést is tesz az ügyben, miközben az ügyészségnél már kezdeményezte a foglalkoztatás körülményeinek vizsgálatát. Egyben a megyei önkormányzat fenntartásában működő valamennyi intézményben célvizsgálatot rendelt el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Románia: tragikus helyzetben a pszichiátriai intézetek

Az Amnesty International (AI) emberjogi szervezet a román pszichiátriai intézetek sürgős reformjára szólította fel a román kormányt. A szervezet szerint a betegek körülményei sértik az alapvető emberi jogokat és lehető legjobb kezelés elvét.

hvg.hu Kult

Pszichiátriai betegek művei a Hiltonban

Budapestre érkezett a világ első olyan vándorkiállítása, amely egyszerre ad teret pszichiátriai zavarokkal küzdők és hivatásos művészek alkotásainak.

Nagy József: "Korlátolt álértelmiségi alapállás, hogy minden focidrukker bunkó és minden fradista nyilas"

Nagy József: "Korlátolt álértelmiségi alapállás, hogy minden focidrukker bunkó és minden fradista nyilas"

Ma már mehet influenza elleni vakcináért – összeszedtük a tudnivalókat az oltás előtt

Ma már mehet influenza elleni vakcináért – összeszedtük a tudnivalókat az oltás előtt

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek