szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kövér László szerint a rendszerváltás utáni első parlament hibát követett el, amikor nem húzott egy világos és egyértelmű választóvonalat "bűnösök és nem bűnösök közé".

A MSZP véleménye

Szabó Zoltán szocialista képviselő szerint voltak a Kövér László mostani felvetésénél enyhébb következ-ményeket kilátásba helyező jogalkotási kísérletek 1990 és 1994 között. "Ezeket az Alkotmánybíróság, annak a Sólyom Lászlónak a vezetésével, aki a Fidesz jelöltjeként ma köztársasági elnök, kíméletlenül utasította el alkotmányellenességük miatt" - tette hozzá.

A szocialista politikus megjegyezte: "én tudom, hogy nehéz megbirkózni ezzel, tudom, hogy nehéz megbékélnie Kövér Lászlónak azzal a ténnyel, hogy nincs alkotmányos lehetőség arra, hogy polgártársainak jelentős részét kizárja a közéletből, kirekessze a politikai jogokkal rendelkezők köréből, politikai értelemben jogfosztottá tegye őket. Így 15 év után talán célszerű lenne neki is megbékélnie ezzel a gondolattal."

Szabó szerint a választópol-gárok, a közvélemény a Kövér Lászlóéhoz hasonló megnyilvánulásokat helyükön tudja kezelni. "Le tudja vonni a következtetést, hogy mennyire szabad az ország sorsát egy olyan politikai erőre bízni, amelynek vezetői szemlátomást nem képesek belenyugodni abba, hogy alkotmányos korlátai vannak kirekesztő szándékaiknak, és amelynek vezetői nem képesek politikai ellenfeleikre, politikai vetélytársaikra másként, mint hazaárulókra tekinteni" - mondta Szabó.

A politikus erről Kőszegen, az Új Nemzedék Ifjúsági Találkozón egy kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként, a Fidesz egyik alapító tagjaként beszélt, több száz főiskolás és egyetemista előtt.

"Igen, igazságtalan lett volna egy cseh mintájú lusztrációs törvény, amelyben ki kellett volna mondani, hogy aki egy évnél hosszabb időt függetlenített pártfunkcióban eltöltött, az 15 évig nem vehet részt a közéletben, nem választható semmilyen tisztségre és nem vehet részt az állami tulajdon privatizációjában" - mondta.

Hozzáfűzte: egy ilyen törvény igazságtalan lett volna, hiszen az akkori állampárt meglehetősen differenciált volt, nem mindenkinek volt ugyanakkora felelőssége. Szerinte azonban "még mindig jobb lett volna, mint ami ebből fakadóan kialakult".

"Oda jutottunk, kérem szépen, hogy 1994-ben egy effektív hazaáruló lett Magyarország miniszterelnöke" - mondta. Kövér László "erkölcsileg elviselhetetlen állapotnak" nevezte, hogy négy évvel az első szabad választások után, mint fogalmazott, "egy olyan ember került Magyarország miniszterelnöki székébe aki fegyvert fogott a saját hazájára, idegen állam zsoldjában".

A politikus kijelentette: "Horn Gyula szimbóluma a magyar rendszerváltás elfuseráltságának, aztán innentől kezdve Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc már csak következmény".

Érthetetlennek nevezte, miként tudtak "ezek" három olyan miniszterelnököt adni az országnak akik mindegyikének "ilyen, olyan, vagy amolyan módon van köze a kommunizmus legaljasabb, legrohadtabb szegmenséhez, az erőszakszervezetekhez, a pufajkásokhoz, a III-as főcsoportfőnökséghez vagy oldalági módon szintén a III-as főcsoportfőnökséghez".

Kövér László szerint az egykori rendszerváltókat, köztük Orbán Viktort és őt, nemcsak azért "gyűlölik" a másik oldalon, mert a rendszerváltás egzisztenciális bizonytalanságot teremtett az életükben, hanem azért, mert amikor ők a polgári kormányzást és polgári Magyarországot emlegették, többen úgy érezhették, hogy "megbélyegzetté" váltak. Hangsúlyozta: soha nem volt ilyen politikai szándék.

A rendszerváltás előtti évtizedekről úgy fogalmazott: "rendszerré szervezett korrupció volt az életünk, amelyben a maga szintjén szinte mindenki lopott és a többség eltűrte, hogy a fejesek sokkal többet loptak". Úgy vélte, éppen ezért kellett volna határozottabban meghúzni a határvonalat bűnösök és nem bűnösök között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Dávid Ibolya: az MDF nem fogadja el a Fidesz közeledését

Dávid Ibolya kedden egy rádióinterjúban visszautasította a Fidesz részéről a közelmúltban az MDF irányában megnyilvánult közeledést. "Az MDF nem tud elfogadni egy olyan kezet, amely egy olvasztótégelybe viszi bele a pártot" - mondta az MDF elnöke a Klubrádiónak.

Hét nap

Nőtt a Fidesz-előny

HVGCsökken a politikai érdektelenség - derül ki a Medián augusztus 5-e és 9-e között készült felmérésének adataiból.

Itthon

Marketing Centrum: tovább erősödött a Fidesz

Az elmúlt öt hónapban minden pártnál mindvégig a becslési bizonytalanságon belül maradtak a kisebb változások. Ugyanakkor a köztársasági-elnök választás eredménye egy kicsit növelte a Fidesz népszerűségét, és csökkentette az MSZP támogatói táborát.

MTI Itthon

A Fidesz szerint pr-akció a Szülőföld Alap

A Szülőföld Alap Tanácsának megalakulása is mutatja, hogy mégis létezik konszenzus a határon túli magyarság kérdésében, a hozzájuk fűződő alkotmányos felelősségben - mondta Somogyi Ferenc külügyminiszter. A Fidesz szerint az alap létrehozása csak újabb szemfényvesztés, a kormány tartalom nélküli pr-akciója.

Itthon

Medián: nő a Fidesz előnye, népszerűbbek a fideszes vezetők

A szavazási hajlandóság továbbra is igen alacsony, és az MSZP szimpatizánsai kevésbé elszántak, győzelmi esélyeiket illetően pedig kevésbé derűlátóak, mint a Fidesz-MPSZ hívei. A HVG megbízásából készült legfrissebb Medián-elemzés szerint továbbra is a Fidesz-MPSZ áll jobban a pártok versenyében.

Itthon

Elvesztette előnyét a Fidesz a vidéki városokban

Táborának megfogyatkozása ellenére a biztos pártválasztók körében megtartotta szavazati arányát a Fidesz - írja a Szonda Ipsos felmérésére hivatkozva a Népszabadság. A legnagyobb ellenzéki párt Budapesten kis előnnyel vezet, míg a vidéki városokban elvesztette előnyét.

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n

Hatos karambolban vesztette életét egy autós az M4-esen

Hatos karambolban vesztette életét egy autós az M4-esen

Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak