szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szekszárdi Munkaügyi Bíróság első fokon elutasította a Paksi Atomerőmű Rt. kérelmét a Műszaki Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) ellen indított nem peres eljárásban, a végzés nem jogerős.

A kérelem arra irányult, hogy a bíróság állapítsa meg, miszerint a szakszervezet jogellenesen jelentette be a bértárgyalásokra vonatkozó szándékát, illetőleg az azzal kapcsolatos konfliktushelyzetet - közölte Hovánszki Arnold, a szakszervezet jogi képviselője.

A bíróság indoklásában előadta, hogy a munkáltató által hivatkozott jogszabályi rendelkezések ebben az ügyben nem irányadók - fűzte hozzá.

A jogi képviselő szerint ez a Munka törvénykönyve egyes alapelveire vonatkozott, mint az együttműködési kötelezettség, a joggal való visszaélés tilalma. A bíróság végzése szerint ez nem állapítható meg.

"Visszatérnek a tárgyalóasztalhoz, a sztrájkhelyzet azonban továbbra is fennáll" - reagált Berkes Sándor, a szakszervezet elnöke.

A MÉSZ március 6-án jelentette be a konfliktushelyzetet, fő követelései a műszakos munkavállalók számára 10 százalékos alapbéremelés, valamint 2010-ig évi 5 százalékos, az Európai Unióhoz felzárkóztató bérfejlesztés. Követelik továbbá a részvénytársaság 2006. évi üzleti tervének túlteljesítéséből származó adózott eredmény felének a munkavállalók közötti keresetarányos felosztását.

A Paksi Atomerőmű Rt. hétfői közleményében ezzel szemben a február 23-án megszületett villamosenergia-ipari középszintű bér- és szociális megállapodásra hivatkozott, amelyben a felek - a munkáltatók és a szakszervezetek - megállapodtak, hogy a bruttó átlagkereset-növekedés minimális mértéke 4,5 százalék. A bértárgyalásokon a munkáltató az ágazati megállapodásnak megfelelő ajánlatot tett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Gyurcsány: a paksi erőmű nem eladó!

Paksot stratégiai kérdésnek tekinti a kormány, ezért a paksi atomerőmű tartósan állami tulajdonban kell, hogy maradjon - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az erőmű fennállásának harmincadik évfordulóján tett látogatása alkalmából Pakson.

MTI Karrier

Elmaradt a sztrájk a paksi erőműben

Elmaradt a hétfő reggelre hirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk a paksi atomerőműben, a sztrájkkészültség azonban továbbra is fennáll - közölte az MTI-vel a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezetének (MÉSZ) elnöke.

MTI Itthon

Újabb tíz évet kap a paksi atomerőmű

Elvi hozzájárulását adta a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítására és a Bátaapáti mellé tervezett atomhulladék-tároló megépítésére az országgyűlés környezetvédelmi bizottsága.

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

A kormány jóváhagyásával teljesíthet rosszabbul a posta

A kormány jóváhagyásával teljesíthet rosszabbul a posta

Kiszivárgott képek: ilyen lesz a nagy átalakítás után a Windows 10

Kiszivárgott képek: ilyen lesz a nagy átalakítás után a Windows 10