szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke állami kitüntetéseket nyújtott át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából pénteken.

Vizi E. Szilveszter az MTA budapesti, Roosevelt téri székházában adta át az általa előterjesztett és a köztársaság elnök által adományozott Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseket.

Az MTA elnöke köszöntőjében kiemelte, olyan tudósokat jutalmaznak meg, akiknek a munkája nagy mértékben hozzájárul az Akadémia, a tudományos intézetek hatékony működéséhez.

Elégedettségét fejezte ki, megjegyezve, talán többen is kitüntetést érdemeltek volna, erre azonban nem volt mód. Megjegyezte ugyanakkor, az akadémiai közélet reformra szorul; a tudomány és az MTA mint a tudomány művelésének letéteményese számára új kihívások keletkeztek, amelyeknek meg kell felelni.

Vizi E. Szilveszter azt is hangsúlyozta, hogy a kormány 100 százalékban elfogadta az MTA kitüntetési előterjesztését, tehát egyetértett azzal.

 A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült:
   Bárdossy György, az MTA rendes tagja;
   Bőhm Antal, a politikatudomány doktora, az MTA Politikai Tudományok Intézete tudományos tanácsadója, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára;
   Czigler István, a pszichológiai tudomány doktora, egyetemi tanár, az MTA Pszichológiai Kutatóintézet igazgatója;
   Paládi-Kovács Attila, az MTA levelező tagja, az MTA Néprajzi Kutatóintézet tudományos tanácsadója; 70. születésnapja alkalmából 
   Végh János, a művészettörténet-tudomány kandidátusa, a Magyar
Iparművészeti Egyetem professzora, az MTA Művészettörténeti
Kutatóintézet tudományos főmunkatársa; 70. életévének betöltése alkalmával
   Wiener A. Imre, az állam- és jogtudomány doktora, az MTA Jogtudományi Intézet tudományos tanácsadója.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozták:
    Bánréti Zoltánnak, a nyelvtudomány kandidátusának, az MTA
Nyelvtudományi Intézet igazgatóhelyettesének;
    Köllő Jánosnak, a közgazdaságtudomány kandidátusának, az MTA
Közgazdaságtudományi Intézet kutatási igazgatójának;
    Somogyi Józsefnek, a műszaki tudomány doktorának, az MTA
Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet nyugalmazott igazgatójának.
   
A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozták:

Csöndes Máriának, a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága osztályvezetőjének; Dallmann Lászlónak, az MTA Szegedi Biológiai Központ tudományos titkárának. A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapta:

Balázs András, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet tudományos munkatársa; Scholtz Ferencné, az MTA ALFA osztályvezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Tech

Vizi E. Szilveszter az MTA régi-új elnöke

Vizi E. Szilvesztert választotta újabb három évre a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé a tudományos köztestület a keddi tisztújító közgyűlésen.

MTI Itthon

Az MTA cigány fiatalokat támogat

Kihirdették a Magyar Tudományos Akadémia Cigány Ösztöndíj pályázatának nyertesét. A fiatal biológus két évig a diplomás minimálbérből gazdálkodhat havonta.

MTI Tech

Mádl megerősítette tisztségében az MTA elnökét

Mádl Ferenc köztársasági elnök megerősítette tisztségében Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Tudományos Akadémia újólag megválasztott elnökét; a budavári Sándor-palotában rendezett csütörtöki ünnepségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is köszöntötte az akadémikust.