szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tetőzött a Tisza Tiszabercelnél, a folyóba torkolló Lónyai-főcsatorna vízszintje viszont tovább emelkedik és az átázott töltések mellett fokozódik a vízszivárgás, a Duna vízállása 813 centiméter Budapestnél, fél méterrel alacsonyabb a tetőzés óta. Közben az árvíz-sújtotta településeknek újabb soron kívüli támogatást utal a Belügyminisztérium.

A 827 centiméteres tiszaberceli tetőzés óta lassan, szinte milliméterekkel csökken a Tisza vízszintje, ezért Tiszatelek és Gávavencsellő között változatlanul harmadfokú árvízvédelmi készültség indokolt - mondta Bodnár Gáspár.

A Lónyay-főcsatorna vízszintje Kótajnál péntek délelőtt 852 centiméterre emelkedett és 47 centiméterre megközelítette a 2000. április 11-én mért 899 centis rekordot.

A gátak mentén már 30 kilométer hosszúságban észlelnek szivárgásokat a harmadfokú készültséget tartó vízügyi dolgozók, akik több töltésrészen a hullámverés ellen is védekeznek, míg Balsánál a helyi önkormányzat homokzsákokból építtetett nyúlgátat a település belterületének védelmére.

Az Alsó-Tiszán a következő napokban jelentős áradás várható, bár rekordmértékű vízszintre nem kell számítani. A védekezés akár május közepéig is eltarthat - jelentette ki Gombos András vízügyi politikai államtitkár pénteken Szegeden. Szegednél érzékelni lehet a Duna visszaduzzasztó hatását, ezért itt az árhullám levonulása rendkívüli mértékben lelassul. 

A gátak megfelelő állapotban vannak, de a hosszan elnyúló víznyomás következtében állékonyságuk romolhat, ezért elképzelhető, hogy bordás megtámasztással kell a védművek stabilitását javítani - mondta Gombos András.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Tószegen kijelentette: nincs kritikus védekezési pont az áradó Tiszán. A felkészülés jelenlegi állapotában Vásárosnaménytól Szegedig nincs a Tiszának olyan kritikus pontja, ahol gátszakadásra vagy a gátkoronát átlépő vízre kellene készülni - mondta. A kormányfő leszögezte, hogy az árvíz elleni hatékony védekezésnek nem lesznek anyagi akadályai. 

A Duna gyorsan apad, ám ennek ellenére Vácott továbbra is fenntartják a homokzsákokból emelt gátakat és a Gombás-patakon átívelő Kőszentes hidat is zárva tartják a forgalom elől - közölte a város alpolgármestere pénteken.
 
A város a kormánytól már megkapta azt a 35 millió forintos összeget, amely az árvízi védelmi munkák költségének csaknem felét fedezi, a többi pénzre is igényt tartanak.

A Duna vízállása jelenleg 813 centiméter Budapestnél, fél méterrel alacsonyabb a tetőzés óta. A folyó lassan apad, óránként 1-2 centimétert, így néhány korábban tett rendkívüli intézkedést vissza lehet vonni.

A fővárosban a Bem rakparton megszűnt a forgalomkorlátozás, az alsó rakpartokat viszont még nem lehet megnyitni - közölte a Fővinform ügyeletese péntek délután. Pénteken 15 óra 30 perctől feloldották a Margit-híd budai hídfőjénél, a Clark Ádám térnél, valamint a Bem rakpartnál az útlezárásokat, de egyes részeken az autósoknak még útszűkületre kell számítania. A Fővinform tájékoztatása szerint az alsó rakpartok egy részét leghamarabb szombat délelőtt lehet megnyitni.

Továbbra sem lehet közlekedni a Hajógyári-szigeten, a Római-fürdőn pedig a Pók utca, a Nánási utca és a Királyok útja is le van zárva. A Margitsziget szombat reggel 9 órától ismét látogatható lesz - mondta Demszky Gábor főpolgármester. A margitszigeti sportuszoda a hét végén még nem fog üzemelni, mert nem tudják leengedni és fertőtleníteni a medencéket, amíg 750 centiméter alá nem süllyed a Duna szintje.

Péntek délután Orodán Sándor, a Belügyminisztérium szóvivője közölte: az árvízi védekezés költségeire kérelmet nyújtott be a Fejér, a Komárom-Esztergom és a Pest Megyei Területfejlesztési Tanács elnöke a belügyminiszternek, aki  összesen 117,2 millió forint vis maior előleg folyósításáról döntött az említett megyék tizennégy érintett települése részére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Választás 2006

Befolyásolja-e az árvíz a választásokat?

Most először fordul elő Magyarországon, hogy a parlamenti választások egyik fordulóját súlyos árvízi helyzetben rendezik meg. A négy évvel ezelőtti nagy árhullám már lemenőben volt a választások első fordulójának idejére, így helyi előzmények nélkül, csak a külföldi tapasztalatokból kiindulva lehet választ keresni arra a kérdésre, hogy miként befolyásolhatja az árvíz egy választás eredményét.

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Trícium szivárog valahonnan a megsérült fukusimai atomerőműnél

Trícium szivárog valahonnan a megsérült fukusimai atomerőműnél