szerző:
MTI

A világhírügynökségek kommentáló megjegyzésekkel tarkítva tudósítottak George W. Bush amerikai elnök budapesti útjáról, míg néhány külföldi lap megpróbálta felmérni a látogatás jelentőségét.

Az AP amerikai hírügynökség szerint George Bush látogatására árnyékot vetettek az Amerika terrorellenes harcával kapcsolatos aggodalmak. Más európaiakhoz hasonlóan, számos magyar bírálja Amerika iraki jelenlétét, a terrorizmussal gyanúsítottaknak Guantánamón fenntartott amerikai börtönt, az Európában lévő titkos CIA-börtönökről szóló jelentéseket, valamint az iraki Abu Graibot és Hadíszát körülvevő ellentmondásokat. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanakkor óva intett az Egyesült Államok és Európa nézeteltéréseinek túlzott hangsúlyozásától. Bush előzőleg találkozott Sólyom László magyar elnökkel, aki összekapcsolta a világ terrorizmus elleni harcát azzal, hogy azt "a nemzetközi joggal összhangban és az emberi jogok tiszteletben tartásával" szükséges folytatni", utalva ezzel arra az európai felfogásra, hogy terrorellenes hadjárata során az Egyesült Államok gyakran átlép jogi normákon. Rövid válaszában Bush nem felelt Sólyom aggodalmaira, ehelyett Magyarország 1956. októberi forradalmára koncentrált (...), egy "Új Európa" vibráló jelképének nevezve azt - írta az AP.
   
Budapestnek és Washingtonnak nem sikerült közelíteniük álláspontjukat az óceán túlpartjára utazó magyarok vízumkötelezettségének megszüntetése ügyében. Erre a következtetésre jutottak az ITAR-TASZSZ tudósítása szerint az újságírók, annak a rövid sajtóértekezletnek az alapján, amelyet George Bush és Gyurcsány Ferenc a kétoldalú tárgyalások eredményéről tartott, s amelyen megfosztották őket a kérdezés lehetőségétől.

Ha Bécs volt a kötelező gyakorlat az amerikai elnök számára, Budapest a szabadon választott - vélte a dpa német hírügynökség, egybevetve a két vizitet. Míg Bécsben kritikus megjegyzéseket és kérdéseket kellett meghallgatnia az EU-Egyesült Államok csúcson, budapesti látogatása teljes egészében egy történelmi esemény, az 1956-os népfelkelés jegyében zajlik le. Ez olyan téma, amely "fekszik" George Bushnak a maga világos szereposztásával, a jó és a rossz, a fekete és a fehér szembenállásával. Bécstől eltérően Budapesten nem voltak újságírói kérdések. Ellentüntetők ezrei helyett a globalizáció és a háború néhány maroknyi ellenzője gyűlt egybe a magyar fővárosban. Csupán Sólyom László köztársasági elnök hozta szóba az emberi jogok kellemetlen kérdését. Bush azonban barátságosan mosolyogva hallgatta a fejtegetést - írta a dpa.

Az amerikai elnök látogatása nagy lehetőséget jelent Magyarországnak arra, hogy a legnagyobb súllyal bíró kelet-európai országgá váljon a nemzetközi színtéren - vélte az International Herald Tribune. A Párizsban megjelenő angol nyelvű újság hangsúlyozta: az 1989-es rendszerváltás óta valamennyi amerikai elnök kijelölte első számú partnerét Kelet-Európa volt kommunista országai közül. Georges W. Bush számára ez tavaly decemberi leköszönéséig Aleksander Kwasniewski lengyel államfő volt. Azóta azonban Nyugat-Európához hasonlóan - Angela Merkel német kancelláron kívül - nincsen meghatározó kelet-európai vezető a nemzetközi színtéren. "Bush magyarországi látogatása lehetőséget biztosít Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, hogy betöltse ezt az űrt" - mutatott rá az IHT.

Az IHT ugyanakkor felhívta a figyelmet: 16 évvel a rendszerváltás után még mindig nem világos, Magyarország hogyan határozza meg nemzeti és stratégiai érdekeit, s hogyan képzeli viszonyát egyik oldalon Oroszországgal, a másikon pedig az Egyesült Államokkal. A lap szerint sokak szemében Magyarország túl közel áll Oroszországhoz, mert az orosz elnök márciusi látogatásakor Gyurcsány nem emelte fel a szavát az emberi jogok, a sajtószabadság és a civil szervezetek oroszországi helyzete miatt. Az iraki invázió támogatásával, az Afganisztánba és a Balkánra küldött csapataival, valamint az iraki tiszteket képző NATO-tisztek biztosításával Magyarországnak ugyanakkor sikerült az Egyesült Államokkal is jó viszonyt kialakítania.

Az amerikai elnök budapesti látogatása azt üzeni Oroszországnak, hogy folytatódik az európai térség újrafelosztása - mondta egy orosz tudós az MTI moszkvai tudósítójának. Vizitjén Bush a nemzetközi közösség vezetőjének áldását adja Magyarország választására, amely a NATO-hoz és az EU-hoz csatlakozva belpolitikájában elkötelezte magát a demokrácia mellett, külpolitikájában pedig átállt a másik oldalra Oroszország szempontjából - vélekedett Viktor Kremenyuk, az Egyesült Államokkal és Kanadával foglalkozó orosz akadémiai kutatóintézet tudományos tanácsának elnökhelyettese. Az Egyesült Államok és Európa jó kapcsolatainak helyreállítása bizonyos mértékig sajnos az Oroszországgal való közös szembenállás alapján megy végbe - állapította meg a történész, hozzátéve: ami Oroszországban történik, az nyugtalanságot kelt mind Amerikában, mind Európában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Bush már el is repült

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc máig ható példáját méltató beszéddel fejezte be George Bush amerikai elnök hivatalos budapesti látogatását.

MTI Itthon

Bush-beszéd: Irak is meríthet 1956-ból

Az 1956-os magyar forradalom, majd 1989, a magyar szabadság kivívása az iraki és a világ valamennyi, szabadságra vágyó népe számára ihletet és reményt ad - jelentette ki Gorge W. Bush amerikai elnök Budapesten, a Citadellán mondott beszédében.

MTI Itthon

Bush-látogatás: díszebéd a Vadászteremben

Mintegy hatvan amerikai és hatvan magyar meghívott személyiség vett részt a George Bush amerikai elnök tiszteletére a parlament Vadásztermében rendezett csütörtöki díszebéden, amely Sólyom László, George Bush és Gyurcsány Ferenc pohárköszöntőjével kezdődött.

MTI Itthon

Bush a parlamenti pártok elnökeivel találkozott

Az 1956-os forradalom és a demokrácia értékeinek méltatása mellett a határon túli magyarság helyzetét vetették fel a parlamenti pártok elnökei, amikor találkoztak George Bush amerikai elnökkel csütörtökön a Parlament épületében.

A John Wick 3. véget vetett a Bosszúállók egyeduralmának

A John Wick 3. véget vetett a Bosszúállók egyeduralmának

Strache-ügy: előrehozott tartományi választásokat tartanak Burgenlandban

Strache-ügy: előrehozott tartományi választásokat tartanak Burgenlandban

Úgy volt, hogy Orbán Viktornak osztrák látogatója lesz hétfőn, de közbeszólt a botrány

Úgy volt, hogy Orbán Viktornak osztrák látogatója lesz hétfőn, de közbeszólt a botrány

Kiesett az MTK az első osztályból

Kiesett az MTK az első osztályból

Megszólalt az osztrák elnök is: csak az előrehozott választással állítható vissza a bizalom

Megszólalt az osztrák elnök is: csak az előrehozott választással állítható vissza a bizalom

Lehet, hogy érdemes lecserélnie a Google keresőt erre

Lehet, hogy érdemes lecserélnie a Google keresőt erre